Снимка: © Unsplash

Локдаунът в Италия се удължава до 15 януари, реши правителството на страната в опит да блокира разпространението на Covid-19 непосредствено след празниците.

Строгите ограничения, които действаха до момента, изтичаха на 6 януари, но новите правила ще важат поне до средата на месеца. Италия последва примера на Великобритания, която наложи затваряне чак до средата на февруари. Германия също обмисля да удължи локдауна, докато в България засега е планирано той да падне на 31 януари.

Борис Джонсън обяви тотално затваряне на Великобритания до средата на февруари

Забраната за придвижване между 20-те области на Италия остава в сила. Изключенията са пътуване по работа, заради здравословни проблеми или други неотложни причини.

Магазините и заведенията ще работят до 18 часа, а вечерният час остава от 22 до 5 ч. сутринта. Изключение важи само за предстоящия уикенд.

Италианците прекараха Коледа и Нова година у дома, като имаха право да напускат къщите си само по работа, пътуване до лекар, за спешни случаи и кратки пътувания, за да се видят с ограничен брой приятели или роднини. Излизането от вкъщи до 15 януари отново ще става с декларация по уважителна причина.

Гражданите могат да ходят на гости в друго домакинство, но само ако става въпрос за максимум двама души – плюс две деца до 14-годишна възраст.

Гимназиите отварят врати на 11 януари, а не на 7-ми, както бе планирано. Броят на учениците в класните стаи ще бъде намален наполовина. Някои области продължават с дистанционното обучение – в Кампания то продължава до 25-и, а във Венето, Фриули-Венеция Джулия и Марке - до края на януари.

Броят на заразените с коронавирус спадна от около 40 хиляди на ден в средата на ноември до под 20 хиляди, но броят не жертвите остава висок, съобщават италианските здравни власти.

От началото на пандемията страната е отчела над 2 млн. инфекции и повече от 75 хиляди жертви, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него