И Италия удължи националната карантина Снимка: © Unsplash

Локдаунът в Италия се удължава до 15 януари, реши правителството на страната в опит да блокира разпространението на Covid-19 непосредствено след празниците.

Строгите ограничения, които действаха до момента, изтичаха на 6 януари, но новите правила ще важат поне до средата на месеца. Италия последва примера на Великобритания, която наложи затваряне чак до средата на февруари. Германия също обмисля да удължи локдауна, докато в България засега е планирано той да падне на 31 януари.

Борис Джонсън обяви тотално затваряне на Великобритания до средата на февруари

Забраната за придвижване между 20-те области на Италия остава в сила. Изключенията са пътуване по работа, заради здравословни проблеми или други неотложни причини.

Магазините и заведенията ще работят до 18 часа, а вечерният час остава от 22 до 5 ч. сутринта. Изключение важи само за предстоящия уикенд.

Италианците прекараха Коледа и Нова година у дома, като имаха право да напускат къщите си само по работа, пътуване до лекар, за спешни случаи и кратки пътувания, за да се видят с ограничен брой приятели или роднини. Излизането от вкъщи до 15 януари отново ще става с декларация по уважителна причина.

Гражданите могат да ходят на гости в друго домакинство, но само ако става въпрос за максимум двама души – плюс две деца до 14-годишна възраст.

Гимназиите отварят врати на 11 януари, а не на 7-ми, както бе планирано. Броят на учениците в класните стаи ще бъде намален наполовина. Някои области продължават с дистанционното обучение – в Кампания то продължава до 25-и, а във Венето, Фриули-Венеция Джулия и Марке - до края на януари.

Броят на заразените с коронавирус спадна от около 40 хиляди на ден в средата на ноември до под 20 хиляди, но броят не жертвите остава висок, съобщават италианските здравни власти.

От началото на пандемията страната е отчела над 2 млн. инфекции и повече от 75 хиляди жертви, сочат данните на Университета „Джонс Хопкинс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024