След серия от обрати „Еврохолд България“ АД най-накрая премина през всички регулаторни одобрения, за да придобие най-голямата електроразпределителна компания у нас – ЧЕЗ.

Комисията за енергийно и водно регулиране е дала разрешение чешката „ЧЕЗ“ да продаде 67% от акциите в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД на дъщерната компания на „Еврохолд“ - Eastern European Electric, създадена специално за тази цел.

Това решение следва одобрението от Комисията за защита на конкуренцията, която взе решение, че сделката може да се осъществи, през октомври 2020 г.

В сделката влизат още 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Остава само още една формалност – решението на КЕВР може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град в рамките на 14 дни.

ЧЕЗ беше в основата на политически скандал преди няколко години, когато компанията с изключително малък капитал „Инерком“ на Гинка Върбакова опита да купи активите ѝ. Сделка нямаше, а в резултат на събитията последваха промени в Закона за енергетиката, според които вече и КЕВР трябва да дава разрешения за сделки - такива, които включват прехвърляне на повече от 20% от акциите между различни фирми.

„Еврохолд“ прояви интерес към придобиване на „ЧЕЗ“ още през 2019 г. Тогава обаче Комисията за защита на конкуренцията отказа да даде разрешение. „Еврохолд“ обжалва в съда и КЗК промени позицията си.

В един от изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов се чуваше как той възлага на събесеника си да "раздуе това, че вкарах КФН в "Еврохолд" и добавя, че ще "размаже физиономията на тоя, че не се съобразява с мен". По-късно Борисов отрече да е притискал компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ