След серия от обрати „Еврохолд България“ АД най-накрая премина през всички регулаторни одобрения, за да придобие най-голямата електроразпределителна компания у нас – ЧЕЗ.

Комисията за енергийно и водно регулиране е дала разрешение чешката „ЧЕЗ“ да продаде 67% от акциите в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД на дъщерната компания на „Еврохолд“ - Eastern European Electric, създадена специално за тази цел.

Това решение следва одобрението от Комисията за защита на конкуренцията, която взе решение, че сделката може да се осъществи, през октомври 2020 г.

В сделката влизат още 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Остава само още една формалност – решението на КЕВР може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град в рамките на 14 дни.

ЧЕЗ беше в основата на политически скандал преди няколко години, когато компанията с изключително малък капитал „Инерком“ на Гинка Върбакова опита да купи активите ѝ. Сделка нямаше, а в резултат на събитията последваха промени в Закона за енергетиката, според които вече и КЕВР трябва да дава разрешения за сделки - такива, които включват прехвърляне на повече от 20% от акциите между различни фирми.

„Еврохолд“ прояви интерес към придобиване на „ЧЕЗ“ още през 2019 г. Тогава обаче Комисията за защита на конкуренцията отказа да даде разрешение. „Еврохолд“ обжалва в съда и КЗК промени позицията си.

В един от изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов се чуваше как той възлага на събесеника си да "раздуе това, че вкарах КФН в "Еврохолд" и добавя, че ще "размаже физиономията на тоя, че не се съобразява с мен". По-късно Борисов отрече да е притискал компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023