След серия от обрати „Еврохолд България“ АД най-накрая премина през всички регулаторни одобрения, за да придобие най-голямата електроразпределителна компания у нас – ЧЕЗ.

Комисията за енергийно и водно регулиране е дала разрешение чешката „ЧЕЗ“ да продаде 67% от акциите в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД на дъщерната компания на „Еврохолд“ - Eastern European Electric, създадена специално за тази цел.

Това решение следва одобрението от Комисията за защита на конкуренцията, която взе решение, че сделката може да се осъществи, през октомври 2020 г.

В сделката влизат още 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара груп", и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Остава само още една формалност – решението на КЕВР може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град в рамките на 14 дни.

ЧЕЗ беше в основата на политически скандал преди няколко години, когато компанията с изключително малък капитал „Инерком“ на Гинка Върбакова опита да купи активите ѝ. Сделка нямаше, а в резултат на събитията последваха промени в Закона за енергетиката, според които вече и КЕВР трябва да дава разрешения за сделки - такива, които включват прехвърляне на повече от 20% от акциите между различни фирми.

„Еврохолд“ прояви интерес към придобиване на „ЧЕЗ“ още през 2019 г. Тогава обаче Комисията за защита на конкуренцията отказа да даде разрешение. „Еврохолд“ обжалва в съда и КЗК промени позицията си.

В един от изтеклите записи с гласа на премиера Бойко Борисов се чуваше как той възлага на събесеника си да "раздуе това, че вкарах КФН в "Еврохолд" и добавя, че ще "размаже физиономията на тоя, че не се съобразява с мен". По-късно Борисов отрече да е притискал компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"