След като собствениците на заведения написаха отворено писмо към Националния оперативен щаб и властите, с което възразиха против ново затваряне, същото направиха и моловете.

От Българската асоциация на ритейл центровете и Българската ритейл асоциация са убедени, че ако не им бъде позволено да работят за трети път по време на пандемията, последствията ще са „пагубни“, защото ще засегнат заетите в бранша 150 хиляди души и семействата им.

Правителството обмисля поредно затягане на мерките заради увеличаването на новите случаи на Covid-19 и хоспитализациите. Премиерът Бойко Борисов каза във вторник, че няма да се поколебае да наложи нови ограничения в зависимост от епидемичната обстановка. Моловете, заведенията и фитнесите отвориха на 1 март след дълго прекъсване, но скоро може отново да преустановят работата си.

Борисов обмисля връщане на по-строги мерки заради Covid-19

„Подобно действие ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша над 150 000 души и техните семейства. На база на данните, които имаме за загубите от подобна мярка за същия период миналата година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса ни до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната", пишат от асоциациите.

„Затварянето на търговските центрове за над четири месеца генерира над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер“, пише още в отвореното писмо.

Те казват, че според „тексаската скала“, по която Националният оперативен щаб се ръководи, рискът от пазаруване в мол е класифициран като „умерен“ и „съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда“.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев, "тексаската скала показва", че „местата на закрито са най-опасни за разпространение на заразата“.

„На фона на безпрецедентните мащаби на кризата към момента, няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната“, твърдят в писмото си двете асоциации. Казват, че моловете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си. Готови са да обсъдят и още ограничения, с които да се съобразяват.

„В заключение изразяваме пълната си готовност за незабавна среща и разговор с институциите. Вярваме, че доводите ни ще бъдат чути от властите и заедно ще успеем да намерим реални и работещи решения в тази ситуация, защото трето поредно затваряне на търговските центрове в рамките на една година не е сред тях”, твърди се в позицията на моловете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър