След като собствениците на заведения написаха отворено писмо към Националния оперативен щаб и властите, с което възразиха против ново затваряне, същото направиха и моловете.

От Българската асоциация на ритейл центровете и Българската ритейл асоциация са убедени, че ако не им бъде позволено да работят за трети път по време на пандемията, последствията ще са „пагубни“, защото ще засегнат заетите в бранша 150 хиляди души и семействата им.

Правителството обмисля поредно затягане на мерките заради увеличаването на новите случаи на Covid-19 и хоспитализациите. Премиерът Бойко Борисов каза във вторник, че няма да се поколебае да наложи нови ограничения в зависимост от епидемичната обстановка. Моловете, заведенията и фитнесите отвориха на 1 март след дълго прекъсване, но скоро може отново да преустановят работата си.

Борисов обмисля връщане на по-строги мерки заради Covid-19

„Подобно действие ще доведе до пагубни последствия за заетите в бранша над 150 000 души и техните семейства. На база на данните, които имаме за загубите от подобна мярка за същия период миналата година, както и информацията за ефекта на пандемията върху бизнеса ни до момента, категорично смятаме, че една огромна част от компаниите в него няма да успеят да се възстановят и отворят след евентуално трето затваряне на търговските центрове в страната", пишат от асоциациите.

„Затварянето на търговските центрове за над четири месеца генерира над 100 млн. лева загуби за членовете на асоциациите. От началото на кризата до момента тази сума е много по-голяма, като тепърва предстои да бъде установен реалният ѝ размер“, пише още в отвореното писмо.

Те казват, че според „тексаската скала“, по която Националният оперативен щаб се ръководи, рискът от пазаруване в мол е класифициран като „умерен“ и „съпоставим с дейности като посещение на плаж, плуване в басейн или седмица работа в офис сграда“.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев, "тексаската скала показва", че „местата на закрито са най-опасни за разпространение на заразата“.

„На фона на безпрецедентните мащаби на кризата към момента, няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната“, твърдят в писмото си двете асоциации. Казват, че моловете изпълняват всички наложени им мерки и спазват установените международни стандарти за безопасност, за да осигурят защитена среда за наемателите и посетителите си. Готови са да обсъдят и още ограничения, с които да се съобразяват.

„В заключение изразяваме пълната си готовност за незабавна среща и разговор с институциите. Вярваме, че доводите ни ще бъдат чути от властите и заедно ще успеем да намерим реални и работещи решения в тази ситуация, защото трето поредно затваряне на търговските центрове в рамките на една година не е сред тях”, твърди се в позицията на моловете.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024