Снимка: © Getty Images

От Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ настояват за затваряне на ресторантите, фитнесите и моловете. Те се притесняват, че броят на заразените с Covid-19 се увеличава и това ще окаже сериозен натиск върху болниците, който България преживя в края на миналата година.

„За съжаление, участвахме в този филм вече един път. През ноември ситуацията беше почти същата. Имаше по 3000 заразени на ден, прогресивно нарасна натискът върху нас, започнаха да валят повиквания от пациенти със симптоми на Covid-19. Започнаха да се пълнят Covid-отделенията и да се разкриват нови. На нас ситуацията ни е позната, а мерките в същото време отслабват“, каза д-р Десислава Кателиева от асоциацията в интервю за NOVA.

„Дори виждаме неспазване на мерките. Масово в градския транспорт се ходи без маски, хората като че ли заживяха във времената отпреди началото на пандемията“, твърди тя.

Новите случаи на Covid на дневна база достигнаха до 3000 през миналата седмица, а днес се доближиха до тази стойност. Починалите с доказан коронавирус в понеделник са били 150, а в болниците в страната се лекуват близо 6 хиляди души с Covid. 503 от тях са в интензивни отделения.

Ресторантите, фитнесите и моловете отвориха врати на 1 март като част от облекчаване на противоепидемичните мерки.

„Ситуацията в болниците е изключително динамична“, каза Кателиева. „Ако в една болница допреди 1 час е имало свободни легла, след час вече те са заети. В началото на дежурството казваме на колегите данните за свободни легла, в края на деня те вече не са актуални. Когато има ръст на заболелите, това е нормално“.

„Имаме проблеми и с пациенти, които не са с Covid, а с други заболявания. Много болници трансформираха други свои отделения в такива за коронавирус и стана трудно да се хоспитализират тези, които не са с Covid-19“, смята тя.

Според лекарите от Спешна помощ – пандемията може да бъде контролирана, ако нарасне броят на хората, прекарали заболяването, плюс ваксинираните – до 70% от населението. Имунизираните с поне една доза са над 294 хиляди, а оздравелите – повече от 214 хиляди. Общо това прави под 10% от населението.

„От наша гледна точка – трябва да се затворят местата, където хората се заразяват. На открито вирусът не се разпространява така, както на закрито. Не знам защо има хора, които продължават да твърдят, че в ресторантите няма как да се заразим. Там те стоят без маски, на една ръка разстояние един от друг. Това е мястото, което трябва да бъде ограничено първо. Фитнесите, където трениращите са без маски, моловете – огромни пространства, в които се срещат различни хора - също. При положение че британският щам е толкова опасен, тези мерки трябва бързо да се вземат, макар да не са удобни от икономическа гледна точка“, смятат спешните медици.

В понеделник здравният министър проведе онлайн среща с директорите на 28-те регионални здравни инспекции и с Националния оперативен щаб, на която бяха обсъдени възможности за затягане на мерките. Това може да стане в 8-те области, в които заболеваемостта е над 300 на 100 хиляди души. Сред тях са София-град, Кюстендил, Бургас, Шумен.

Един от вариантите е да се носят маски на открито, а друг – ресторантите да работят с по-ранен вечерен час, който в момента е 23 ч. Има възможност още за извеждане на ученици в електронна среда, ограничаване на достъпа до молове и фитнеси, задължителна карантина на влизащите у нас от рискови държави. Здравният министър твърди, че "ситуацията в момента е под контрол".

„Преди 2 седмици - на седмична база имахме 150 разболели се от Covid медици, за миналата седмица сме 263. Ние също се разболяваме“, каза д-р Кателиева.

„Иска ми се, като медик, да се обърна към хората – този вирус не е измислица, носете маски и си мийте ръцете, защото последиците са жестоки“.

Междувременно ресторантьорите от Българската асоциация на заведенията в България (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) отговориха на Националния оперативен щаб и властите с отворено писмо, в което казват, че повече не "заменят свободата си".

"Противопоставяме се остро на всякакви идеи, прокрадващи се сред членовете на НОЩ, РЗИ, министъра на здравеопазването и всякакви знайни и незнайни математици и вирусолози. На ново затваряне, отлагане на откриването на нощните клубове на 01.04.2021 г., въвеждането на забрани на локален принцип, намаляване на работното време или каквито и да е други безумни идеи и рестрикции".

"Данните за развитието на пандемията през последните дни са и поредното доказателство, че не заведенията са виновни за увеличаващите се случаи на Covid-19, защото, работещи само от седмица, ние няма как да носим тази вина и отговорност", пишат те.

Ресторантьорите настояват за незабавно изплащане на обещаните 20% от оборота за месеците, в които са били затворени. Според тях - голяма част от заведенията още не са получили тази финансова помощ. "Нека да е ясно - ние искаме само да работим. На жълтите павета вече пяхме и танцувахме. Явно сме останали неразбрани с това си послание, но сме готови да бъдем и по-директни в отстояване на правата си".

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството няма да се поколебае да наложи строги мерки, в зависимост от разпространението на заразата.


Борисов обмисля връщане на по-строги мерки заради Covid-19

Обсъждат маски на открито и по-ранен вечерен час на заведенията в София и още няколко области


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца