Снимка: © Getty Images

Днес и шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО. Така скандинавската страна последва съседката си Финландия, която по-бързо реши въпроса с членството си в отбранителния съюз.

"Правителството смята, че членството в НАТО е най-добрият начин за гарантиране на шведската сигурност в светлината на фундаментално променената среда за сигурност, която следва от инвазията на Русия в Украйна", се казва в прессъобщение на шведското правителство.

Норвегия, Дания и Исландия "силно приветстват" решението на правителството на Швеция, а лидерът на малцинството в американския сенат, републиканецът Мич МакКонъл заяви, че има силна двупартийна подкрепа за членството на двете скандинавски държави в НАТО. МакКонъл смята, че решението за подкрепа на Швеция и Финландия ще бъде гласувано в Конгреса "възможно най-бързо".

Шведският премиер Магдалена Андерсон казва, че ще координира действията по внасянето на кандидатурата с Финландия, но искането за членство ще бъде внесено в близките два-три дни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев