И в Израел съставянето на правителство ще е трудно: Нетаняху получи мандат, но няма подкрепа

ГЕРБ спечели над 26% от гласовете на парламентарните избори в България, но има много малък шанс да състави правителство. В същата безизходица като Бойко Борисов се намира и Бенямин Нетаняху.

Съденият за корупция премиер на Израел получи официално мандат за съставяне на правителство и има на разположение 28 дни. Въпреки че партията му „Ликуд“ спечели изборите обаче, тя не може да си осигури мнозинство в 120-членния парламент.

Парламентарният вот в страната, проведен на 23 март, беше четвъртият в последните две години. Нетаняху и дясната му партия имат 30 места в така наречения Кнесет. Премиерът може да си осигури общо 52, ако добави подкрепата на две от крайно религиозните формации и крайно дясната ZFA.

75-годишният бивш финансов министър Яир Лапид спечели 45 места в парламента със своята ляво-центристка „Yesh Atid“ (в превод: „Бъдеще има“). Телевизионният водещ и формацията му взеха повече мандати от бившия съюзник на Нетаняху Нафтали Бенет. 48-годииншият милионер, ръководил три различни ведомства при премиера, е начело на партията „Ново дясно“, която разполага със 7 места.

Според президента Рувен Ривлин – Нетаняху има „малко по-висок шанс да състави правителство“ в сравнение с останалите лидери. „Затова реших да му възложа задачата да го стори“.

Според анализаторите в Израел обаче мнозинство в полза на „Ликуд“ е невъзможно заради голямото разделение между партиите, които влизат в парламента.

Докато Ривлин водеше консултации с формациите, премиерът се изправи пред съда в Йерусалим по обвинения в корупция. Делото срещу него е за подкупи, измама и злоупотреба с власт. Той е давал „скъпи подаръци“ на медийни магнати в замяна на „позитивно отразяване“, твърди прокуратурата.

Управляващият от 2009 г. политик е противоречива фигура в Израел. От девет месеца насам гражданите на страната провеждат протести срещу министър-председателя, като през март беше най-големият от тях. Хиляди хора се събраха пред резиденцията му в Йерусалим и носеха плакати с надпис „Революция“ и „Биби, отивай си у дома“. Дори успешната ваксинационна кампания на страната, която Нетаняху приписва изцяло на себе си, не може да го спаси от недоволството на гражданите.

Президентът Ривлин, който не крие своята неприязън към обвинения политик, каза, че „връчването на мандат на Нетаняху не беше лесно решение от морална гледна точка“. „Разбирам хората, които казват, че държавният глава не трябва да дава тази отговорност на човек, изправен пред съда за престъпления, но според закона премиерът може да продължи да изпълнява длъжността си дори тогава“, добави той, цитиран от The Guardian.

Според Лапид – президентът е нямал друг избор. „Но връчването на мандат в ръцете на Нетаняху е срам и позор, който опетнява името на Израел и подкопава статута ни на спазваща законите държава“, твърди той.

Нетаняху ще се нуждае от подкрепата на Нафтали Бенет, ако иска да си осигури 61 места в парламента и да сформира правителство. Това обаче може и да не се случи, след като свидетели по делото срещу премиера казаха, че именно бившият му съюзник е бил една от „мишените“ му по време на „клеветническата кампания“.

Лидерът на ислямистката партия „Раам“ Мансур Абас каза, че би се коалирал с Нетаняху, ако това ще подобри жизнените стандарти на арабите в страната. От ZFA обаче отвърнаха, че няма да влязат в такъв съюз и допълнително усложниха ситуацията за премиера.

Междувременно Лапид се опита да създаде коалиция „анти-Нетаняху“ с директен призив към Бенет: „Нуждаем се от правителство на националния консенсус, за да предотвратим власт, упражнявана от човек, обвинен в престъпления“, каза той и нарече министър-председателя „опасен“.

Ако нито Нетаняху, нито Лапид съставят правителство, израелските граждани може да се отправят към урните за пети път в последните две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024