ГЕРБ спечели над 26% от гласовете на парламентарните избори в България, но има много малък шанс да състави правителство. В същата безизходица като Бойко Борисов се намира и Бенямин Нетаняху.

Съденият за корупция премиер на Израел получи официално мандат за съставяне на правителство и има на разположение 28 дни. Въпреки че партията му „Ликуд“ спечели изборите обаче, тя не може да си осигури мнозинство в 120-членния парламент.

Парламентарният вот в страната, проведен на 23 март, беше четвъртият в последните две години. Нетаняху и дясната му партия имат 30 места в така наречения Кнесет. Премиерът може да си осигури общо 52, ако добави подкрепата на две от крайно религиозните формации и крайно дясната ZFA.

75-годишният бивш финансов министър Яир Лапид спечели 45 места в парламента със своята ляво-центристка „Yesh Atid“ (в превод: „Бъдеще има“). Телевизионният водещ и формацията му взеха повече мандати от бившия съюзник на Нетаняху Нафтали Бенет. 48-годииншият милионер, ръководил три различни ведомства при премиера, е начело на партията „Ново дясно“, която разполага със 7 места.

Според президента Рувен Ривлин – Нетаняху има „малко по-висок шанс да състави правителство“ в сравнение с останалите лидери. „Затова реших да му възложа задачата да го стори“.

Според анализаторите в Израел обаче мнозинство в полза на „Ликуд“ е невъзможно заради голямото разделение между партиите, които влизат в парламента.

Докато Ривлин водеше консултации с формациите, премиерът се изправи пред съда в Йерусалим по обвинения в корупция. Делото срещу него е за подкупи, измама и злоупотреба с власт. Той е давал „скъпи подаръци“ на медийни магнати в замяна на „позитивно отразяване“, твърди прокуратурата.

Управляващият от 2009 г. политик е противоречива фигура в Израел. От девет месеца насам гражданите на страната провеждат протести срещу министър-председателя, като през март беше най-големият от тях. Хиляди хора се събраха пред резиденцията му в Йерусалим и носеха плакати с надпис „Революция“ и „Биби, отивай си у дома“. Дори успешната ваксинационна кампания на страната, която Нетаняху приписва изцяло на себе си, не може да го спаси от недоволството на гражданите.

Президентът Ривлин, който не крие своята неприязън към обвинения политик, каза, че „връчването на мандат на Нетаняху не беше лесно решение от морална гледна точка“. „Разбирам хората, които казват, че държавният глава не трябва да дава тази отговорност на човек, изправен пред съда за престъпления, но според закона премиерът може да продължи да изпълнява длъжността си дори тогава“, добави той, цитиран от The Guardian.

Според Лапид – президентът е нямал друг избор. „Но връчването на мандат в ръцете на Нетаняху е срам и позор, който опетнява името на Израел и подкопава статута ни на спазваща законите държава“, твърди той.

Нетаняху ще се нуждае от подкрепата на Нафтали Бенет, ако иска да си осигури 61 места в парламента и да сформира правителство. Това обаче може и да не се случи, след като свидетели по делото срещу премиера казаха, че именно бившият му съюзник е бил една от „мишените“ му по време на „клеветническата кампания“.

Лидерът на ислямистката партия „Раам“ Мансур Абас каза, че би се коалирал с Нетаняху, ако това ще подобри жизнените стандарти на арабите в страната. От ZFA обаче отвърнаха, че няма да влязат в такъв съюз и допълнително усложниха ситуацията за премиера.

Междувременно Лапид се опита да създаде коалиция „анти-Нетаняху“ с директен призив към Бенет: „Нуждаем се от правителство на националния консенсус, за да предотвратим власт, упражнявана от човек, обвинен в престъпления“, каза той и нарече министър-председателя „опасен“.

Ако нито Нетаняху, нито Лапид съставят правителство, израелските граждани може да се отправят към урните за пети път в последните две години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас