Снимка: © https://www.facebook.com/georgi.gospodinov.503

Писателят Георги Господинов е сред победителите в 64-то издание на италианската литературна награда "Чепо". 

Господинов участва с италианското издание на своята колекция от разкази "И всичко стана луна". Преводачът на книгата проф. Джузепе Дел'Агата е превел още "Естествен роман", "... И други истории", "Физика на тъгата" и още разкази на Георги Господинов. През март 2020 г. на местния книжен пазар ще излезе и неговият сборник "Всички наши тела". 

Организаторите на литературната премия определят българския автор като "иновативен поет, талантлив писател и изследовател на литературата", като сравняват мотивите в творбите му с душевната дълбочина на Милан Кундера. 

"Георги Господинов печели наградата, защото благодарение на поетичната си мисъл, подхранвана от меланхолия, но и чувство за хумор, той успява да прояви силна емпатия между своя Аз и другите ("Аз сме"); това е дарбата на детството, продължена в зрелостта и невероятен талант за смесване на различни жанрове", казват още организаторите. 

"Благодаря, Италия! Хубаво е, че по света има и награди за книги с разкази, не само за романи. Радвам се, че един от предишните носители на тази е Марио Варгас Льоса, 2009", пише Господинов, като споделя новината. 

Наградата ще бъде връчена по време на фестивал в между 14 февруари и 15 март 2020. 

Прочети