IBM с първи сигнал за трусове на трудовия пазар: Гигантът заменя хиляди с изкуствен интелект Снимка: © Getty Images

Гигантът IBM даде красноречив сигнал за ефекта върху пазара на труда от внедряването на технологии с изкуствен интелект. Компанията очаква да преустанови наемането на служители, след като е пресметнала, че около 7800 работни места могат да бъдат заменени от AI през следващите години. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор Арвинд Кришна.

Наемането на служители конкретно в бек-офис функциите, като например човешките ресурси, ще бъде преустановено или забавено, каза Кришна пред Bloomberg. По думите му 30% от позициите, които не включват директен контакт с клиентите, могат да бъдат заменени от изкуствен интелект и автоматизация в рамките на пет години.

Коментарът му идва в момент, в който AI привлича вниманието на хората по целия свят след пускането на хитовия чатбот ChatGPT на финансираната от Microsoft OpenAI през ноември миналата година. Появата на инструмента отприщи вълна от активизация не само сред потребителите, но и сред останалите технологични компании. Конкурентите начело с Google побързаха да обявят собствени системи за генеративен изкуствен интелект.

„Кръстникът на AI“ напуска Google и предупреждава за предстояща опасност

Тенденцията ускори още повече навлизането на този тип AI системи във всевъзможни сфери на живота. Сред най-преките опасения са именно тези за замяната на множество работни места – трансформация, която изглежда неизбежна, но и логично обяснима на фона на предишните индустриални революции, когато появата на революционна новост автоматизира част от трудовите занимания, но заедно с това създава други, несъществували по-рано професии. Разликата сега е, че за първи път машините поемат интелектуалната част от работата на хората.

Ходът на IBM е едва първият знак за предстоящата мащабна трансформация на пазара на труда. Според Арвинд Кришна все повече и повече ежедневни задачи, като подготовка на писма или преместване на служители между отделите, вероятно ще бъдат напълно автоматизирани в скоро време. Все пак много функции в областта на човешките ресурси, от набирането на персонал до оценката на представяне, не биха могли се изпълняват от AI поне още едно десетилетие.

В момента IBM има около 260 000 служители, а компанията продължава да наема разработчици на софтуер и хора, които да работят с клиенти. Новината за замяната на около 7-8 хиляди души с AI идва на фона на по-ранната заявка за съкращаване на няколко хиляди позиции. Същевременно шефът на гиганта твърди, че през първото тримесечие на 2023 г. корпорацията е наела други около 7000 души.

IBM е един от първопроходниците в сферата на изкуствения интелект. Преди десетилети нейният суперкомпютър Watson бе използван за изграждане на модели за машинно обучение.

Професиите, за които ресурси като ChatGPT са реална заплаха


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024