"Нека да видим резултата от изборите, каква ще е конфигурацията. Аз ще бъда там, където има нужда от мен. Където е туризмът и където има нужда от експерти" - с тези думи служебният министър на туризма Илин Димитров не изключи вариант да се завърне в "Продължаваме промяната" - партията, в която той бе депутат до разпускането на парламента.

В интервю пред Нова телевизия той избегна коментар върху твърдението на президента Румен Радев, че получава тежко наследство на поста:

"Служебното правителство е ескпертно правителство, което е хубаво. Аз съм експерт в направлението "туризъм" и се доверявам на щабовете, които се направиха. Моето лично мнение е, че трябва да се работи в направление диверсификация, защото това е основен пазарен принцип и трябва да се работи в направление най-евтин газ за българския гражданин. В детайлите вече и в подробности вече си има щабове и други министри, които могат да дадат по-адекватен отговор."

Димитров поясни как е била установена връзката с него за включване в служебното правителство, като междувременно се изказа ласкаво за работата на министерството по време на мандата на ПП, с което задочно отговори и на предходния въпрос:

"Министерството на туризъма се управлява от експерт - така бях припознат и поканен. Ние започнахме много инициативи с предишния министър, работихме прекрасно, явно това не е останало незабелязано. Получих покана, консултирах се с "Продължаваме промяната", те нямаха нищо против и продължихме в този вид."

Служебният министър прогнозира, че макар и кратък, настоящият сезон ще е по-добър от миналогодишния, като все още се забелязва лек спад спрямо този от 2019.

Той открои три проблема, с които министерството ще се бори това лято. На първо място подчерта, че поради пандемията хората трябва да бъдат предпазливи. На второ постави казуса с програмата за украинските бежанци:

"Трябва да се заплатят на всички хотели средствата, които са отпуснати. Имахме много забавяния, над 500 жалби," обясни той, като добави, че повечето от тях са обработени и обезщетенията за хотелиерите ще бъдат изплатени в рамките на следващата седмица.

Третият приоритет, който той постави, е категоризацията на хотелите у нас.

"Уважаеми сънародници, моля посетете българското Черноморие," призов Димитров и съобщи, че в ход е кампания, която цели да удължи сезона и да върне в страната не само българските, но и туристите от съседни държави – Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Северна Македония.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.