Илина Мутафчиева: Държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот

Илина Мутафчиева социален предприемач и граждански активист. Тя е кандидат от ПП-ДБ в Търговище на изборите на 2 април. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в областта на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите.

Илина участва в редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Национален младежки форум. Носител на отличия за своята работа в сферите на доброволчество, хуманитарно лидерство и социално предприемачество.

Говорим с нея за мотивацията ѝ да прекрачи от гражданския сектор в политиката?


Влизате в политиката през гражданския сектор. Била сте председател на Националния младежки форум, управлявала сте собствено социално предприятие, сама наричате себе си граждански активист. Защо решихте да направите тази крачка от НПО сектора в политиката?

Дълги години съм била част от гражданския сектор в България, работих по редица каузи, свързани с младите хора, устойчивото развитие, гражданската активност и правата на човека. Решението да вляза в политиката като гражданска квота, а след това да стана част от политическа партия "Зелена движение", беше продиктувано от това, че виждах как нещата не се случват, че няма значение колко работиш и колко ще промениш живота на хората към по-добре - просто всяка възможност за нещо по-добро беше замитана "под килима".

Имах два избора пред себе си - да се обезкуража и да се откажа или да се впусна в политиката и да се опитам да променя неща отвътре. Избрах второто, защото истински искам проблемите на хората да могат да бъдат решавани по добър и устойчив начин.

Гражданският активизъм изисква бързи мерки за решаване на някакъв проблем, политиката е дълъг маратон. След като влязохте в политиката, промениха ли се каузите, за които се борите и методите, с които ги постигате?

Не бих казала, че каузите ми са се променили, единствено сега може би са повече като брой, защото имам възможността да общувам с много хора и ежедневно да получавам информация относно проблемите и предизвикателствата пред тях.

В България в момента е пълно с безброй такива, но имам увереността, че този път няма да търсим "спасител", а ние самите ще бъдем такива за себе си.

Казват, че политиците си вършат ефективно работата само при натиск от страна на гражданите. Но за първи път десетки граждански организации подкрепят един политически проект - коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България”. Каква е причината за това?

Безпрецедентното обединение на политически партии и граждански организации за мен лично е ясен показател колко нужна е промяната в десетки сфери. Всички ние се обединяваме, защото знаем, че само заедно можем да превърнем България в нормална европейска държава.

Символ на това обединение е Книгата на каузите, в която всяка организация се подписва и става част от усилията в борбата за по-добра България, където хората са щастливи и уверени в утрешния ден, а това, което ни свързва най-силно е, че всеки от нас знае, че има смисъл да работи за положителна промяна.

В рамките на три месеца бяхте депутат за първи път, станахте свидетел на съставянето и разпускането на 48-ото Народно събрание, родихте първото си дете, а сега отново сте в предизборната надпревара. Кое за вас беше най-забележителното в този период?

Не бих си позволила да ги степенувам и подреждам по важност. За мен личният и професионалният живот могат и трябва да вървят заедно, но за тази цел трябва да имаш среда, която да го позволява, и екип около себе си.

Истината е, че понякога е много, много трудно, но нито за миг не съм се разколебала, защото вярвам, че държавата сме ние самите и от нас зависи да имаме нормален живот в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024