Илия Лингорски влиза в ръководството на БНБ от квотата на Румен Радев

Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски е назначен в управителния съвет на БНБ от квотата на президента Румен Радев.

Лингорски заема мястото на Елица Николова, чийто 6-годишен мандат ще изтече през лятото на 2022 г.

Бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Сакскобургготски" ще встъпи в длъжност на 18 юни.

Назначението се случва дни след поредния провал на процедурата за избор на нов управител на Българската народна банка на мястото на Димитър Радев. Кандидатът на ИТН Любомир Каримански не успя да събере повече от 58 гласа в пленарната зала, след като трите останали политически сили в управляващата коалиция отказаха да подкрепят номинацията му.

Илия Лингорски е бивш зам.-председател на НДСВ, бил е в екипа на Милен Велчев в Министерството на финансите, а по-рано - основател на Българския сити клуб в Лондон, чийто председател е синът на Симеон Сакскобургготски принц Кирил. Лингорски е бил член на Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество. От 2017 г. е главен икономист на ББР, а от 2020 г. става главен икономист и на Атлантическия клуб в България.

През 2021 г. той беше един от участниците във форума "Три морета" в София, като ББР е кандидат за финансиране на няколко инфраструктурни поректа по инвестиционния фонд на инициативата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024