Илон Мъск към Тим Кук от Apple: "Какво става тук?"

Новият собственик на Twitter Илон Мъск отправи критика към Apple, че компанията иска да спре достъпа на потребителите си до Twitter.

Мъск добави и че Apple също са спрели рекламите си в социалната мрежа. По думите му Apple оказват натиск върху Twitter относно изискванията за модериране на съдържанието. Много от феновете и последователите на Мъск започнаха кампания в платформата в подкрепа на "свободата на словото“.

От Apple все още не са потвърдили тези твърдения. Това не е първият път, когато производителят на iPhone заплашва да премахне приложение от App Store.

Преди време Parler (алтернати на Twitter) беше махната магазина за приложения след бунтовете пред "Сградата на Капитолия" в САЩ в началото на миналата година.

Небрежните политики на Parler за модериране на съдържанието бързо бяха поставени в светлината на прожекторите, като показаха колко много омраза и насилствена реч са разрешени в платформата. И Apple, и Google блокираха приложението от магазините си по това време.

Parler беше върнато през май 2021 г., след като актуализира съдържанието и практиките си за модериране.

Мъск директно попита изпълнителения директор на Apple Тим Кук в Twitter: "Какво става тук?". Засега няма отговор от Кук.

Apple са похарчили около 131 600 долара за реклами в Twitter между 10 и 16 ноември, а между 16 и 22 октомври - 220 800 долара - това е седмицата преди Мъск да приключи сделката за платформата. Според доклад на Ройтерс, производителят на iPhone е бил най-добрият рекламодател в Twitter през първото тримесечие на 2022 г.

Мъск изразява недоволство и от това, че Apple и Google налагат 30% такса за покупки в магазините си за приложения.

„Знаете ли, че Apple налага таен данък от 30% върху всичко, което купувате през техния App Store“, попита Мъск.

Някои потребители на Twitter отговориха на собственика на Tesla, като му показаха видео и снимки на бившия изпълнителен директор на Apple Стив Джобс, обявяващ разделянето на приходите на App Store на публичното събитие на Apple iPhone през 2008 г.

Изглежда малко вероятно Мъск да успее да промени решението на Apple относно 30-те процента комисионна. Ако милиардите от Fortnite не могат да накарат Apple, тогава едва ли 150 000 потребители на Twitter, плащащи 8 долара за Twitter Blue, ще свършат работа.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Илия Златанов: Разпитваха ме 49 пъти за 2 г. по "Осемте джуджета"

Илия Златанов разказа за 35 кг. злато и 560 хиляди евро, които са предадени на бившата съпруга на Пепи Еврото и прокуратурата

07:56 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024