Илон Мъск вбеси Украйна с "мирен план", повтарящ условията на Путин Снимка: © Getty Images

Милиардерът и съосновател на Tesla Илон Мъск провокира пълен хаос в Twitter - довел до реакции дори от президента на Украйна Володимир Зеленски - със серия от размисли и анкети за войната, повтарящи опорните точки на Путин.

Тирадата на Мъск започна със собствен "план за мир" между Украйна и Русия, която обяви за едва ли не непобедима заради тройно по-голямото си население.

Какво включва предложението му:

  • Референдумите в анексираните Херсон, Донецк, Луганск и Запорожие да се повторят под наблюдението на ООН. "Русия да си тръгне, ако това е волята на хората".
  • Крим да стане официална част от Русия, "след като е бил такава от 1783 г. до грешката на Никита Хрушчов"
  • Водоснабдяването до Крим да се гарантира
  • Украйна да остане неутрална

"Има висока вероятност това да бъде крайният резултат - въпросът е колко хора може да умрат преди това. И заслужава да отбележим, че е възможно, макар и слабо вероятно, резултатът от този конфликт да е ядрена война", пише Мъск.

Тирадата му продължи с пускането на анкета с въпроса "съгласни ли сте, че волята на хората, живеещи в Донбас и Крим, трябва да е решаваща за това да са в Украйна или в Русия", както и обяснения, че евентуална пълномащабна война ще донесе унищожителни загуби и за двете държави при слаби шансове за победа на Киев.

Необяснимият завой на Мъск в посока Москва е изненадващ, доколкото самият той помагаше на Украйна от самото начало на войната, като предоставяше сателитните комуникации Starlink на армията. Досега той се третираше като голям приятел на украинската кауза.

Всеки от туитовете му събираше по между 5000 и 45 000 коментари и споделяния от хора, които се възмущават или подкрепят тезата му.

Украинският президент Володимир Зеленски също реши да му отговори подобаващо - със собствена анкета в Twitter:

"Кой Илон Мъск харесвате повече?", попита Зеленски, като даде две опции - "Този, който подкрепя Украйна" или "Този, който подкрепя Русия".

Съветникът му Михайло Подоляк написа: "Tesla определено е хубава кола, но днес предпочитам HIMARS".

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба напомни на Мъск, че "хората, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земята си - уж за да не дразнят обидения Путин и да спасят Украйна от страдания - не бива да прикриват с думата "мир" мисълта си "Нека руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да превземат още територии".

Постоянният представител на Киев в ООН Сергей Кислица също препоръча на Илон Мъск да не се намесва във въпроси от международните отношения, защото размислите му по повод незаконно окупираните територии на чужда държава са безполезни.

Съветникът на Зеленски Алексей Арестович обясни поведението на Мъск не като подкрепа за Путин, а като част от предизборното противопоставяне в САЩ преди ноемврийските частични избори за Конгреса.

"Мъск симпатизира на републиканците, а при тях има доста хора, които развиват подобни странни мисли. На второ място - на Запад има тенденция против насилието и за непричиняване на зло. Трябва да разбираме, че колкото по-високо са хората, толкова повече сред тях има "ш*****ци": астролози, гурута и подобни. Хората като Мъск са склонни да се увличат по това".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024