Australian Open е най-голямото спорно събитие в Австралия, но подготовката за първия турнир от Големия шлем през годината прекрачи и политическата линия.

Близо 37 хиляди австралийци се намират извън страната си и искат да се върнат у дома, но правителството позволява само на 5 хиляди от тях да се прибират всяка седмица заради Covid-пандемията. Освен това ги принуждава да се подложат на 14-дневна карантина в специално изградени за това съоръжения и хотели, а не в собствените им домове.

В същото време властите организираха 17 чартърни полета, които доведоха в Мелбърн и Аделаида група от над 1200 чужденци – играчи, треньори и други, свързани с Australian Open. Те също се намират в двуседмична изолация, а 72 от тях нямат право изобщо да напускат стаите си в хотела. Причината - двама тенисисти са заразени с Covid, а останалите са контактни лица, тъй като са се намирали в същия самолет.

И прозорецът може да е спаринг партньор: Карантината на тенисистите в Мелбърн става все по-абсурдна

Австралийците в чужбина са гневни на случващото се и в социалните мрежи от дни насам се разпространява „хаштагът“ #strandedaussies (в превод: изоставени австралийци). В тези свои публикации гражданите на страната, които живеят извън нея, критикуват правителството и изразяват недоволството си срещу провеждането на тенис турнира.

„Хиляди австралийски граждани се намират в чужбина. Фен съм на тениса от около 40 години, но това просто не е правилно. Няма да гледам тенис това лято (б.а. – австралийското тенис лято е периодът в началото на всяка година)“, пише един от потребителите в Twitter.

Друг добавя: „Допускането на 1200 тенисисти и техния антураж показва, че правителството на щата Виктория вече не може да претендира, че следва само науката“.

„Това е рисков избор. Най-много боли, че предприемат този риск за спорта, но не и за австралийците в чужбина“, отбелязва потребител с името Джейми.

Алисън Брадуел критикува премиера на щата Виктория – Даниел Андрюс. „Невероятно е как тези специални карантинни правила могат да важат за спортните звезди и за студентите, но не и за изоставените австралийци в чужбина“.

Бурната реакция е следствие на противоречиво решение, което властите взеха на 15 януари. Дотогава те позволяваха с международни полети в страната да се връщат около 7500 граждани, намиращи се извън нея. От средата на този месец, в продължение на 4 седмици, това число става още по-малко – под 5000 души.

Причината за хода на властите бе свързан със случай на заразен с новия щам на Covid-19 в Куинсланд. За да спре разпространението на варианта, открит в Обединеното кралство, Южна Африка и още няколко страни, правителството наложи ограничение на полетите. Според премиера Скот Морисън – 80% от намиращите се в чужбина австралийци са в страни, в които е регистрирана новата мутация.

Нов Южен Уелс, Куинсланд и Западна Австралия ще приемат общо максимум 2517 пристигащи на седмица. В Южна Австралия могат да влизат 490 души, докато Виктория преполовява капацитета до 1120 влизащи в страната.

По този начин властите искат да не се пълни капацитетът на сградите, в които хората прекарват карантината си. За разлика от всички останали държави, само в Австралия прибиращите се граждани на страната не са допуснати да се изолират в собствените си домове. В Хауърд Спрингс дори е изграден „хъб“ за влизащи от Великобритания, САЩ, Европа и Индия. Той вече приема по 425 души, а не по 300, както преди.

Авиолиниите, които имат полети до Сидни, Бризбън и Пърт трябва да работят само с 50% от капацитета на самолетите си. Emirates дори прекрати полетите си до няколко града, тъй като новото решение не ги устройва. Вследствие на това правителството обяви, че ще организира допълнителни 20 полета през следващите няколко месеца, които да върнат австралийците у дома. От март 2020 в страната са се прибрали около 450 хиляди души, а властите са организирали пътуването на 90 самолета, пише The Sydney Morning Herald.

Миналия месец премиерът Морисън обяви, че основен приоритет за него е да върне всички останали извън държавата австралийци. „Искаме ви отново вкъщи“, каза той. Преди няколко дни ръководителят на Националния департамент по здравеопазване Брендан Мърфи каза, че Австралия най-вероятно няма да отвори гражданите си за чужденци през 2021, дори при наличието на успешна кампания по ваксинация на населението срещу Covid-19.

„Не мога да разбера как намаляват наполовина полетите за нас, а следващата седмица обявяват, че позволяват на група от 1200 души – тенисисти и треньори, да пристигнат в страната“, казва пред BBC Сара, която живее в Лондон, но е от Сидни. „Трябваше да гледам сватбата на сестра ми в Zoom“.

„Винаги ни е било напълно ясно, че Австралия има средствата да върне хората си у дома, но не и политическата воля“, казва пред британската медия д-р Алис Браун, която живее в Обединеното кралство и иска да се върне у дома, в Сидни. „Точно това ме кара да изпитвам гняв. Безсърдечно икономическо решение е с приоритет да се ползват тенисистите, а не ние“.

Само преди седмица премиерът на Виктория – Даниел Андрюс, изрази опасения, че ако турнирът бъде отменен, то друга държава ще се възползва от домакинството. Australian Open несъмнено е източник на огромни приходи, които могат да заздравят отчасти икономиката по време на Covid-пандемия. Справка в официалния сайт на надпреварата показва, че миналата година „мейджърът“ в Мелбърн е влял над 387 млн. долара (щатски) в икономиката на Виктория. Това е с 12-процентно увеличение спрямо 2019 г.

Australian Open е насрочен за 8 февруари, а преди това на територията на Мелбърн ще се изиграят общо пет други турнира – отборният ATP Cup, две надпревари от ATP тура при мъжете (в едната ще участва Григор Димитров) и две от женския WTA тур. Тези събития все пак могат да бъдат отложени заради отказ на играчите да участват.

През изминалите дни бяха организирани няколко полета от различни дестинации – като Лос Анджелис и Дубай, които докараха групата от тенисисти, наставници и други специалисти в Австралия. Всеки от тях трябваше да даде отрицателен тест срещу коронавирус, преди да се качи на самолета, след което пътниците бяха тествани и при пристигането.

Оказа се, че общо 10 души от полетите са заразени с Covid. Двама от тях са играчи, чиито имена не се споменават. Всички те, плюс останалите пътници в съответните самолети – общо 72 души, бяха поставени под най-строга карантина. В тази група попадна и треньорът на Григор Димитров – Данте Ботини.

В продължение на 14 дни тези играчи (и треньори) нямат възможност изобщо да излизат от стаите си в хотела, което създава огромни проблеми за физическата им подготовка. Те нямат достъп до корт или фитнес, а ще трябва да се състезават само дни след излизането си от изолация. Директорът на турнира Крейг Тайли обеща, че ще се ползват с привилегии относно часовете за тренировки и кортовете, когато карантината им приключи.

Останалите също се намират в изолация в продължение на две седмици, но имат възможност да излизат от стаите си в продължение на максимум 5 часа на ден. В тази група са българските участници Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Те разполагат с 2 часа за тренировки на корта, 2 часа за фитнес упражнения и един за почивка и хранене на открито.

Редица играчи се оплакаха от качеството и количеството на предоставената им храна, Юлия Путинцева намери мишки в стаята си, а тези, на които не им е позволено изобщо да излизат, заплашиха с бойкот. Испанецът Роберто Баутиста Агут обвини австралийските власти, че „не разбират нищо от тенис“ и държат състезателите в „затвор“, докато Виктория Азаренка бе една от тези с по-умерени изказвания. Двукратната шампионка от Големия шлем прие случващото се и призова колегите си да благодарят на организаторите, че са успели да създадат събитието във времена на пандемия.

Едно от големите оплаквания на тенисистите в карантина в Мелбърн е свързано с разликата в условията им спрямо тези на някои от най-добрите играчи в света, които се намират в Аделаида. Там са топ 3 на мъжкия тенис – Новак Джокович, Рафаел Надал и Доминик Тийм, както и още Серина Уилямс, Наоми Осака, Симона Халеп. Те дори ще изиграят демонстративен турнир, за разлика от колегите си в Мелбърн.

„Имам усещането, че това се възприема като преференциално отношение. Само че те са най-добрите играчи в света. Главното ми правилно е, че ако си на върха в играта, ако си шампион от Големия шлем, просто такъв е бизнесът. Ще получиш по-добри условия“, каза Крейг Тайли и предизвика още по-големи противоречия.

Световният №1 Новак Джокович написа писмо до него, с което призова да се променят мерките за тенисистите под най-строга карантина. Властите във Виктория обаче отхвърлиха исканията му.

Тайли е провел онлайн конференция с 500 тенисисти, за да чуе оплакванията и молбите им. Пред The Australian той обяви, че на нея е имало „тежки удари“, но също така „комплименти и благодарности“ за организацията на големия турнир. "Ако имаш оплаквания, обвинявай мен. Не отивай в социалните медии и не си го изкарвай на екипа, на хората от Мелбърн или Австралия, не го прави. Нападай мен, не някого, който работи денонощно“, каза директорът на Tennis Australia.

Тайли признава, че риск за разпространение на вируса на такова мащабно събитие винаги съществува. Австралия е една от страните, които успяха да овладеят заразата сравнително успешно. Инфекциите от началото на пандемията са под 29 хиляди, а смъртните случаи, свързани с коронавируса – 909.

Изглежда обаче, целта на Australian Open е много по-мащабна от това, което изглежда на пръв поглед. „Ще изпратим сигнал на света, че Мелбърн е спортната столица на събитията в света и сигналът ще е успешен“.

Турнирът може да даде пример как се организира подобно събитие в разгара на пандемия и да бъде генерална репетиция за отложените по-късно през годината Олимпийски игри в Токио.

„Мисля, че от нашия опит може да се научи много за провеждането на Олимпиадата. Всеки следващ ден ставаме по-добри, защото се учим от случилото се вчера. Учим се от грешките, които правим“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024