Снимка: © Getty Images

Чернокожите модни дизайнери в Италия отправиха критики към големите фирми Gucci, Prada и Dolce & Gabbana и ги призоваха да „изчистят“ расизма от модната индустрия в страната. Те обвиниха лидерите в бранша, че приоритетите им са да покажат „драматични“ жестове в подкрепа на движението „Black Lives Matter“ в САЩ, вместо да се изправят срещу расизма в тяхната собствена страна.

Дизайнерите Стела Джийн и Едуард Бюканън написаха отворено писмо до лидерите на италианската модна индустрия, което озаглавиха „Има ли значение животът на чернокожите в италианската мода?“. С него те призоваха големите компании да започнат план, включващ инвестиции, обучение и надзор, за да не се стига до ситуацията от началото на юли, когато нито една марка, собственост на чернокож, не бе представена в Миланската седмица на модата.

„Нека променим кръглите маси, на които се говори за разнообразие и мултикултура… в истинска работа, истинско сътрудничество“, пише в писмото. „Само това ще доведе до промяна на нашето пасивно поведение и ще ни превърне във валидни активни инициатори на реална промяна“.

Много от големите италиански модни къщи са имали проблеми с расизма в миналото. Пример за това е Gucci, която миналата година пусна черен пуловер, чиято яка минава над врата и закрива част от устата и носа. Тогава компанията стана обект на множество критики от страна на защитници на расовото равноправие и премахна дрехата от продажба.

През 2018 Prada беше пуснала малка дрънкулка в черен цвят, приличаща на плашило, и също генерира върху себе си редица обвинения. А Dolce & Gabbana не остана на заден план след реклама, в която азиатка изпитва затруднения при яденето на традиционна италианска паста и на пица. Тя бе определена за расистка и фирмата трябваше веднага да я премахне от сайта си.

В интервю за The Guardian през юни Бюканън каза, че в италианското общество съществува „огромна умора“ от допускането на расизма. „Но това не обосновава редовното му отричане“, каза дизайнерът.

Инцидентите продължават – по-рано през юли дизайнерската къща Marni бе критикувана в онлайн пространството за „унизително“ расистко представяне на пролетно-лятната колекция за 2020.

Diet Prada – Instagram акаунт, който се смята за „куче пазач“ на индустрията, показа снимките, които представляват чернокож модел с вериги. Marni изтриха снимките и се извиниха: „Полагаме усилия са създадем свят на равноправието и искрено съжаляваме, че сме донесли болка“.

В писмото си двамата дизайнери пишат, че ще има по-малко такива ситуации, ако в борда на директорите на различните компании има повече чернокожи хора. Джийн смята, че расизмът в италианската модна индустрия това е един от най-големите проблеми.

„Напълно наясно съм, че расизмът е една от най-малко приятните теми в Италия“, каза тя, цитирана от The Guardian. „Всички можем да се съгласим, че единственият начин да разрешим проблема, е да се запознаем с него“, сподели дизайнерът, добавяйки, че се надява думите ѝ да имат ефект при следващата Миланска седмица на модата, която започва на 22 септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект