"Има такъв народ" ще води преговори с всички партии без ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Депутатите от "Има такъв народ" на Слави Трифонов ще изпратят писмени покани за разговори до всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ. Покана ще има и за ДПС, и за БСП.

Това стана ясно от думите на Филип Станев и Станислав Балабанов пред Нова ТВ.

ИТН не са променили позицията си, че искат да направят еднопартийно правителство на малцинството на базата на своите 65 народни представители, без коалиционно споразумение.

"Искаме да поканим всички останали партии, защото такива са обществените нагласи. Умишлено няма да каним ГЕРБ, защото, на практика, са лицето на този модел, който в последните 12 години унищожи всяка една институция и изгубихме държавността си", каза Балабанов. "Смисълът на тези разговори е да се опитаме в толкова трудно време да съставим един, надявам се, стабилен парламент и кабинет".

Поканата не е за "коалиционни или задкулисни игри", а за публично обсъждане на идеи и приоритети, каза още той.

В предходния мандат ИТН отказваха да преговарят с БСП и Движението за права и свободи, които определяха като партии на статуквото наравно с ГЕРБ. И тогава, и сега, без гласовете на някоя от двете парламентарни групи няма как да се формира мнозинство от 121 гласа срещу ГЕРБ.

През април мандатите на ИТН, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" бяха общо 92. В момента трите групи събират общо 112 гласа в пленарна зала.

Депутатите от "Има такъв народ" обявиха, че името на бъдещия кандидат за премиер ще бъде съобщено, когато президентът Румен Радев връчи официално проучвателния мандат за съставяне на кабинет.

"Няма да изпреварваме събитията, няма да говорим за постове и личности, защото през годините това се е случвало многократно в България и е водило до раздор между отделните политически сили", казва Филип Станев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024