"Има такъв народ" внася промени в Изборния кодекс и сваляне на субсидията до 1 лв Снимка: © Булевард България

"Има такъв народ" ще внесе свои предложения за промяна в Изборния кодекс и Закона за политическите партии, с които ще се премахнат ограниченията за гласуване в чужбина, а партийните субсидии ще се снижат от 8 лв. на 1 лв.

Това обяви зам.-председателят на партията Тошко Йорданов в първата си реч в 45 Народно събрание.

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент ще изкара целия си мандат. Не е ясно колко ще изкара, ще работи колкото трябва и ще стане ясно съвсем скоро. Това поставя пред него една основна задача - задължителна промяна в Изборния кодекс, за да може всеки един гражданин да упражни правото си на глас: да се махне ограничението за секции в чужбина, да се гласува по пощата, да се въведе 100% машинно гласуване, да се разпусне ЦИК, да се въведе видеонаблюдение на гласуването", каза той.

На въпрос от депутати от ГЕРБ в залата защо ИТН не включва в приоритетите си промяната на избирателната система от пропорционална в мажоритарна, Йорданов каза:

"Трябва да има и мажоритарни избори, но гледайки тази зала... партията, която ги предлага, няма мнозинство. Този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща", каза той.

Йорданов посочи, че новият парламент е различен от всички останали, защото в него присъстват представители на протестиращите в продължение на една година хора и "депутати, които бяха на жълтите павета да протестират и които ядоха бой от полицията".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024