Има време за новаторска идея. Как да кандидатствате за регионален грант до 18 февруари

"Вeлиĸитe нeщa ниĸoгa нe ce пpaвят oт eдин чoвeĸ" - екипът и обединените усилия са ключови. Този урок "преподаваше" Стив Джобс приживе. Ако говорим за добри идеи, с които да променяме света около себе си, партньорството е отговорът. Възможната формула за успех звучи така - гражданският сектор има идеи, бизнесът е готов да ги подкрепи, а резултатът е в полза на местните общности, защото решава техен проблем.

Vivacom поддържа такава програма вече 9 години и досега подкрепа са получили 108 граждански проекта на 98 организации в 81 населени места. Общата стойност на дадените грантове в първите 8 издания е над 500 000 лв. Инициативата се казва Vivacom Регионален грант и в момента тече 9-ото ѝ издание. Приоритет имат добрите идеи, обърнати към бъдещето - в сферата на образованието и опазването на околната среда. Така например миналата година, благодарение на програмата, 100 доброволци успяха да почистят 4 тона отпадъци в района на Кюстендил.

Кампанията тече от миналия месец, а срокът за кандидатстване е 18 февруари. Неправителствените организации в обществена полза, читалищата и настоятелствата към училища и детски градини, които имат новаторска идея, още имат достатъчно време да се подготвят - дори в оставащите само няколко дни. Причината е, че начинът на кандидатстване за Регионален грант е много по-лесен:

Достатъчно е кандидатите да синтезират идейната си концепция в рамките на само една страница и да подадат формуляр тук. Ако идеите са повече от една - няма ограничение за броя предложения, с които може да се участва.

Документацията е съвсем опростена в сравнение с предишните издания. Втората новина е, че максималният размер за финансиране на най-иновативните проекти е увеличен двойно - от 5000 на 10 000 лева. Сериозен ръст има и общия бюджет на кампанията - той вече е 100 000 лв.

Деветото издание на инициативата включва и въвеждането на акселераторска програма. „След 8 години подкрепа на добрите идеи за развиване на местните общности и постигнатата до момента промяна от хората за хората, сме силно мотивирани да ускорим образователния и природозащитен потенциал на проектите, с което да допринесем заедно към устойчивото развитие на регионите. Затова, заедно с експерти от Български център за нестопанско право, финалистите ще преминат през поредица от три лаборатории за трансформиране на идеите си в истински демонстрационни проекти за пример, ще повишат своя комуникационен капацитет и способността си за изграждане на мрежа“, коментира Надя Шабани, директор на БЦНП, които са партньор на инициативата.

„Като компания, оперираща в цялата страна, за нас е изключително важно да продължим да подкрепяме местните организации, които работят, за да решават конкретни проблеми", сподели Николай Андреев, главен изпълнителен директор на Vivacom. Затова и компанията поддържа и развива инициативата си и увеличава финансирането на новаторски проекти в образование и околна среда.

В кампанията и тази година могат да се включат и организациите, чиито идеи вече са били отличени в годините досега. Финалистите в Регионален грант Vivacom ще станат ясни през март, а проектите им ще се реализират до края на 2024 г.

Повече информация за обновения формат може да видите тук.

14 проекта ще бъдат подкрепени от Vivacom Регионален грант


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024