"Имам човек", няма проблем Снимка: © Getty Images

Някой лъже, друг краде. Накрая всички плащаме. Ако следите драмата около разследването за фиктивни хоспитализации в "Пирогов", вероятно това ще е единственият сигурен извод за състоянието на здравната система между две поредни пандемични вълни.

В последните дни на мандата си министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров тръгна на война срещу "олигархията", а първата му атака се оказа срещу директора на най-голямата държавна спешна болница в България.

Медици отново затварят булеварди в София, а НЗОК е поставена под натиск от всички страни - включително да отнеме лиценза на УМБАЛСМ "Пирогов", понеже вече не била незаменима, както "подсказва" директорът на Сдружението на частните болници пред БНР.

Здравната каса твърди, че лечения за над 1 млн. лв. са платени по документи с невярно съдържание и по скъпи клинични пътеки за тежки чернодробни и бъбречни заболявания. Нарушението представлява 0,02% от общия бюджет за здравеопазване, който е в размер на 5,341 млрд. лв. за 2020 г. Само че никой не си прави илюзии, че проблемът е инцидентен.

Още през 2016-2017 г. бившият министър Петър Москов искаше приемът в болници да става само с пръстови отпечатъци заради серийните нарушения при отчитането на лекувани пациенти. Намерението му катастрофира в съда малко след като катастрофира управлението на "Борисов 2".

Само преди седмици "техническата грешка" с над 60 фалшиви хоспитализации по диагноза "Емболия и тромбоза на долните крайници" беше сред причините за уволнението на директора на Правителствена болница. Просто тази причина беше засенчена от още по-грозния скандал с незаконните чернодробни трансплантации, извършвани в "Лозенец".

Дори Атанас Мангъров признава, че "касовата медицина" се е превърнала в масова практика: "Ние сме принудени да правим тези маймунджулъци и магарии, за да можем да изкараме своите заплати. Много често се получава така, че за да изкараме нашите мършави 100 лева, ние трябва да похарчим 1000 лв., защото трябва да изпишем такива клинични пътеки".

Инстинктът за самосъхранение става по-силен от желанието за промяна на средата. По-непокорните бягат по посока на държави, в които не се налага да си плащат, за да работят. Останалите се спасяват поединично.

В "Пирогов" май също никой не отрича, че са допускани процедурни нарушения - включително защото процедурата е неизпълнима или не отговаря на реалността. Отричат внушението, че са го направили без знанието и против интересите на лекуваните пациенти, а именно на най-видния от тях, служебния министър Стойчо Кацаров. Наистина, доста наивно би било да се смята, че точно той - един от създателите на действащия здравноосигурителен модел - не е разбрал как се е оказал хоспитализиран в "градски отпуск", докато сканират личната му карта.

Никой не желае да защитава схемата за финансиране на здравеопазването във всички нейни аномалии, но непоносимостта между двете страни ги кара да влизат в спорове за безумен и нечовешки формализъм. Пациентът има право на безплатен контролен преглед, но само до 30 дни след изписването и той не включва скъпоструващи изследвания. А ако се влоши на 31-вия ден? Ако личният лекар не е на разположение да дава направления? Ако пациентът не може да извади няколкостотин лева от джоба си? Ако не познава шефа на отделението по семейно-колегиална линия? Ако не му предстои да оглави Министерството на здравеопазването?

Едва в третия ден от протестите беше поставено елементарно искане, което е трябвало да се договори между БЛС и НЗОК още миналата есен - законен регламент за лечението на пациенти, които по-трудно се възстановяват от или след прекаран Covid-19. Политическото лидерство, което трябва да поеме отговорността за радикална здравна реформа, е прекалено заето с кастинга за нови министри или с почистването на токсичния имидж на "джипката". Лидерството в лекарското съсловие не го търсете.

В тази игра няма победители. Пациентите са отвратени, лекарите са обидени. Ако доскоро гарван гарвану око не вадеше в медицинската гилдия, сега "брат за брата" се превърна в предател. Само конспиративните теоретици вероятно имат повод за задоволство, защото най-долнопробните манипулации в разгара на кризата с Covid-19 все едно се сбъдват пред очите им (нали уж "една жена казала, че давали по ХХХХ лв. да те пишат болен").

Не е много трудно да си обясним как е възможно здравните власти да са напълно безпомощни в кампанията да мотивират лекари, учители и други водещи социални групи да се имунизират. При рекордната извънредна смъртност в България от есента на 2020 и пролетта на 2021 г. системата дължи на здравноосигурените си граждани много повече от поредния кадрови скандал. Но това е резултатът от смяната на 13 различни министри на здравеопазването за последните 12 години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024
Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024