"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите

Тази година в чужбина ще бъдат разкрити рекордните 465 избирателни секции в 69 държави, след като над 87 хиляди българи зад граница заявиха желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Основна заслуга за тези невиждани цифри със сигурност има мащабната кампания „Имаш право на България“, организирана от сънародниците ни в САЩ и разпространила се в няколко страни по света.

Всичко започва с разговор между двама българи в Америка и няколко разлепени постера в Чикаго, с които искат да мобилизират всеки с право на глас да отиде до урните на 4 април. Накрая се стига до кампания, която не се е случвала никога преди – инициативата си има собствен сайт и промоционално видео, чиято цел е да информира българите къде, кога, как и за кого могат да гласуват.

Един от организаторите на „Имаш право на България“ е Ваня Божилова-Креймър, която живее в Чикаго. За „Булевард България“ тя разказва, че инициативата, освен нейна, е по идея и на Станислав Русев от Лос Анджелис, който отдавна се занимава с организиране на избори в района на Калифорния. Кампанията е подпомогната от д-р Христо Димитров от Германия.

„Със Станислав Русев си говорехме как сред българите в САЩ има много голям информационен вакуум. За всички избори е така, защото никой не си прави труда да изработи специална информационна кампания за нас. За политическите партии и техните платформи научаваме от българските медии. Тази година изборите са по-различни – съвпадат с католическия Великден, а и се провеждат по време на пандемия. Хората са много объркани и не знаят къде, как да гласуват, къде да подадат заявления, кога ще са изборите, кои са партиите. „Кой ще ме защитава мен – българин в Синсинати, Индианаполис или Ориндж Каунти?“.

„Станислав, предложи да направим един плакат, който да разлепим из българските места в Чикаго, а на него да пише кога са изборите. Да приканим хората да гласуват“, разказва Ваня Божилова-Креймър.

Веднага разбират, че инициативата може да се превърне в нещо мащабно и започват да търсят графични дизайнери, които да изработят слогана. Свързват се с рекламната агенция „The Smarts“, а управляващият партньор Радослав Бимбалов не само приема предложението, а го надгражда с идея за уеб страница и видеоклип.

„Името „Имаш право на България“ е заслуга на „The Smarts“. Ние го харесахме много, защото е докосващо, вълнуващо и въздействащо, каквито са и всички материали, които те изработиха. Фотографът Александър Костов даде някои от кадрите си, а етно-джаз групата „Булгара“ предостави правата за музиката си безплатно“, казва Ваня.

Резултатът е едноминутно видео с кадри от Ню Йорк, Сан Франциско, Лондон, както и от няколко емблематични български забележителности – паметника на връх Шипка и Дяволския мост.

„Бил си се махнал, казват. Хванал си бил пътя, вятъра. Бил си избягал, казват. Към далечни земи, по-спокойни. Бил си другаде, намерил си нов живот – подреден. И друг си бил станал, казват - тамошен. Бил си останал далеч. Може би имат право. Но ти имаш право да си оставил много и да ти липсва. Имаш право на България. Където и да си, гласувай на 4 април за твоята България“, гласи посланието на клипа.

На сайта imashpravo.com всеки българин в чужбина може да намери информация за предстоящите избори, както и да свали плаката безплатно, за да мобилизира сънародниците си да отидат до урните.

Отделно хора като Даниел Дженев от Чикаго и Елена Хамбарджиева от Ню Йорк започват да помагат дистанционно за отваряне на изборни секции в САЩ – във всяка точка, в която има българи, желаещи да упражнят правото си на глас. В кампанията се включват наши сънародници от Канада, през Великобритания, до Австралия.

Защо точно сега българите трябва да се "събудят" и да гласуват? „Винаги е било важно българите в чужбина да гласуваме, но сега – повече от всякога, заради вълната от протести в страната и чужбина, заради нежеланието на хората да са управлявани от коалиция, която ги води към дъното“, казва Ваня Божилова-Креймър. „Истината е, че има нужда от такава глобална кампания.

В САЩ секциите са общо 35 заради ограничението в страни, намиращи се извън рамките на ЕС. От тях 31 се намират извън посолствата и консулствата – от Атланта, Бостън и Брумал до Солт Лейк Сити и Сан Диего.

„За рекордно време бяха събрани по нужните над 60 заявления в 46 града в САЩ. Това е с 50% завишена активност“, казва Ваня. „Имаме около 5000 души, подали заявления. За жалост, много хора ще бъдат уведомени, че по закон няма как при тях да има секция. Много от тях трябва да пътуват твърде далеч – до 4-5 часа, за да стигнат до урните. В големите градове като Чикаго хората ще чакат дълго, защото се очаква висока избирателна активност“.

„Можеше да се случи нещо далеч по-далновидно и добро – да се промени Изборният кодекс. Имаше такава петиция с лидер Димитър Иванов в Швейцария. Събра хиляди подписи и ако се беше намерил един депутат в Народното събрание, който да я вкара и да се обсъди, имаше възможност извънредно да се променят ограниченията. Това сме го правили преди, но сега не стана“, добавя тя.

По-рано през годината от „Мрежа на изборните доброволци в чужбина“ публикуваха петиция, в която призоваха депутатите да предприемат промяна на чл. 14, ал. 5 от Изборния кодекс, който ограничава броя на избирателните секции в страни извън ЕС до 35. Това обаче не се случи.

На 13 март съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова Народното събрание да се събере извънредно и да премахне ограничението за 35 секции за гласуване в страните извън ЕС. По негови данни – заради тази горна граница във Великобритания няма да могат да бъдат разкрити около 50 места за гласуване, въпреки че има достатъчно заявления за това.

“Съберете парламента, направете нещо наистина патриотично и човешко. Дайте възможност на тези хора да си упражнят правото на глас, да си упражнят правото на България. Тя не е ваша, тя е на всички българи, особено на всички, които искат да гласуват и да участват в този процес”, обърна се Иванов към всички парламентарно представени формации.

Съпредседателят на „Демократична България“ призова пиарът на Бойко Борисов – Севделина Арнаудова, да покаже на премиера плаката на кампанията „Имаш право на България“. „И ако той не предпочита да си гледа вечния плакат на председателя на задкулисието Ахмед Доган, ако все още нещо истински патриотично и българско е останало у него, съберете парламента и махнете това ограничение“.

След като ЦИК окончателно определи броя на секциите в чужбина, лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов също се обяви против ограничението за страни извън ЕС. "Българите във Великобритания са подали с близо 3 хиляди повече заявления от българите в Германия. Но секциите във Великобритания ще са 35, а в Германия - 70. В САЩ има подадени заявления за 46 секции, но ще има 35. “Майната му на заявленията”. В Турция има подадени заявления за 42 секции, но ще има 35. “Майната му на заявленията”.

"Политическите партии на статуквото се бият в гърдите, че са патриоти или граждани за европейско развитие на България, а са приели противоконституционен закон, с който да ни разделят без всякакви принципи: едни българи в България, други българи зад граница, едни българи в Германия, други българи във Великобритания, САЩ и Турция. И не е ли ясно - разделят ни, за да владеят", пише Трифонов.

"И не е ли ясно, че се страхуват от гласовете на българите в чужбина, страхуват се от гласовете на хилядите българи, които лятото се събираха в редица европейски и световни градове и искаха оставка? И не е ли ясно, че се страхуват от висока избирателна активност, защото тя ще им вземе властта? А без властта си те са нищо", добавя лидерът на "Има такъв народ".

Най-много подадени заявления за гласуване има в Турция – 20 854, във Великобритания – 16 159, и в Германия – 13 493. В Германия ще бъдат разкрити най-много секции – 69, в Испания ще са 53, в САЩ, Великобритания и Турция – максималните 35, в Италия – 25, в Гърция – 20, във Франция – 18.

„Силно се надявам много хора в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и най-вече в България да гласуват по съвест“, казва Ваня. „Да четат, да се информират и да направят правилния избор“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024