Именията на директора на "Газпром" Алексей Милер - новото разследване на фонда на Навални

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер и семейството му разполагат с недвижими имоти в Русия на обща стойност 43 милиарда рубли (около 760 млн. долара, по московския курс).

Сред именията му има дворци в района на Москва, вили в Сочи, хотели в Геленджик и Алтай. Това показва разследване на екипа на Алексей Навални и руската медия "Проект".

Най-скъпата придобивка на директора на държавния газов гигант е имение в селището "Грийнфилд", което се оценява на около 240 милиона долара и още един комплекс, получил названието "Милерхоф" в Подмосковието (97 млн. долара).

Сградите са построени от компанията "Стройгазконсултинг", притежавана от йордански бизнесмен. Фирмата е сред основните подизпълнители на "Газпром".

Дворецът "Милерхоф" има площ от почти 3000 кв.м. и парк с 15 хектара. Публичното му разкриване се случва през 2009 г., когато е направено случайно заснемане на района от въздуха. Имението получава това име, което напомня на историческия комплекс на Петър Велики "Петерхоф", след като местните жители твърдят пред журналистите, че строежът принадлежи на шефа на "Газпром".

Формален собственик на имота по това време е дружеството "Веснароден фермерски център", което е част от структурата на "Газпромбанк", а по-късно компанията е прехвърлена на кипърска фирма.

Според разследването - Алексей Милер така и не се е възползвал от двореца си, вероятно заради избухналия скандал. Вместо това "Милерхоф" се отдава под наем, като в нея са проведени снимките на един от сезоните на руската версия на "Ергенът".

"Стройгазконсултинг" обаче изгражда второ имение за Милер в съседство със сградата, притежавана от собственика на строителната компания.

Този дворец е с обща площ от 8500 кв.м, разполага с тренировъчна зала, басейн, развлекателен комплекс с боулинг, стая за миниголф, домашен киносалон, зала за билярд, зимна градина и др. Към него са построени къща за гости, сграда за прислугата и охраната, православен параклис и конюшня с манеж.

През 2014 г. дворецът е предаден за ползване на фирмата "Владение-В", която е собственик и на личните автомобили, ползвани от Алексей Милер. Формално тя е продала двореца през 2020 г., но и досега продължава да плаща сметката за неговата поддръжка, се казва в разследването.

Новите собственици на имението не са публично разкрити в руския имотен регистър, а са обозначени като "Руска федерация".

Според авторите на разследването - връзката на Милер с двореца може да се докаже с това, че площадката на имота редовно служи за кацане и излитане на хеликоптера на "Газпром", който се ползва именно от директора на компанията.

Подозренията на екипа на Навални са, че сградата е продадена на приятелката на Алексей Милер - Марина Енталцева - бивша ръководителка на протокола на президентството на Русия.

Официално Милер има друга съпруга - Ирина Милер, но Енталцева е майка на двете му по-малки деца.

Семейството на партньорката на шефа на "Газпром" също е пласирано по служебни постове в системата на енергийното дружество.

"Всенародният фермерски център" и "Владение-В" имат един и същ краен собственик - сейшелска офшорка. Друга нейна дъщерна фирма управлява имоти на "Газпром" в Петербург, Сочи и Геленджик.

Управителите на "Владение-В" са бивши кадри на руските служби за сигурност - Сергей Трегуб (ГРУ) и Александър Смирнов (от спецотряда на ФСБ "Вимпел"). Компанията им е работила като подизпълнител на "Газстройпром" по проъчки за над 34 милиарда рубли. "Газстройпром" е най-големият подизпълнител на "Газпром".

Блокиращият пакет акции в "Газстройпром" се контролира от личния шофьор на Сергей Трегуб. Директор на кипърската офшорка (дъщерна компания на фирмата от Сейшелите), която притежава "Милерхоф", наред с други имоти и луксозни авотмобили, е племеникът на Трегуб - Вадим, който е украински гражданин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023