Актриса, певица, продуцент, предприемач, инвеститор. Това са част от професионалните роли на Селена Гомес, а сега към дългия списък с постижения американката може да добави и статута на милиардер.

"Bloomberg" обяви, че нетното състояние на бившата звезда на Disney е достигнало 1,3 млрд. долара. Така 32-годишната Гомез става един от най-младите милиардери в света. Но пътят ѝ към този успех не е лесен.

Още в детството си актрисата се сблъсква с финансови предизвикателства. Тя е отгледана предимно от майка си Манди Тийфи, след като родителите ѝ се развеждат, когато е само на пет години. Тийфи ражда дъщеря си, когато е едва 16-годишна и живее в лош квартал в Гранд Прери, Тексас. След развода отглежда Гомез като самотен родител, докато се опитва да пробие като театрална актриса.

Майката работи на няколко места, за да издържа себе си и детето. Гомез е разказвала за някои от нелеките моменти в детството си - като как е трябвало да събират монети, за да могат да си позволят гориво за колата.

"Спомням си как поне седем пъти колата ни е спирала на магистралата, защото са ни свършвали парите за бензин", признава тя в интервю пред сп. "Elle" от 2012 г.

Въпреки трудното финансово положение на семейството Манди редовно води дъщеря си на концерти и културни събития, както и на своите собствени репетиции. Така още малка Селена се запалва по театъра и изкуството

Когато е на 10 години, вместо да отпразнува рождения си ден с парти, тя избира да се яви на прослушване за детското телевизионно предаване "Барни и приятели". Получава и първата си роля на Джана, като е част от предаване близо две години.

Големият ѝ пробив обаче идва пет години по-късно, когато получава главната роля в сериала на Disney Channel "Магьосниците от Уейвърли Плейс". Комедията се превръща в огромен хит и изстрелва Гомез на върха на славата.

Сериалът се излъчва в продължение на четири сезона и дори е номиниран за награда "Еми", като според сп. "Cosmopolitan" участието на Гомез в продукцията ѝ носи общо около 3 млн. долара.

Поп звездата и актриса Селена Гомес

След това тя се насочва към музиката като вокалист на поп групата Selena Gomez & the Scene, преди да започне успешна солова кариера с хитовия си албум Stars Dance, който заема първо място в класацията на Billboard. Следват и още четири успешни албума.

Дългогодишната кариера на Гомез в развлекателната индустрия нашумя още повече и през последните години с участието ѝ в комедийната драма "Only Murders in the Building". За ролята тя получи и първата си актьорска номинация за награда "Еми". Гомез е и изпълнителен продуцент на сериала заедно със Стив Мартин и Мартин Шорт. Съобщава се, че тя е взима поне по 6 млн. долара на сезон за участието си в хита на Hulu, който наскоро беше подновен за пети сезон.

Въпреки че Гомез е известна най-вече с музикалните и актьорските си проекти, не те са в основата на нейното богатство. Музикалните ѝ турнета са допринесли за по-малко от 5% от общото ѝ състояние, а продажбите на албуми и записи - по-малко от 2%.

Това, което ѝ помага да достигне статута на милиардер, всъщност е нейната козметична компания "Rare Beauty". По изчисления на Bloomberg 81% от състоянието ѝ се дължи именно на нея.

Империята зад богатството на Селена Гомез

Компанията за грим и козметика започна дейност през 2020 г. и навлезе на изключително конкурентен пазар, изпълнен с подобни компании, ръководени от известни личности. Сред тях са "Fenty Beauty" на Риана и "SKKN" на Ким Кардашиян.

Гомез успява да запази Rare Beauty предимно независима, като само няколко големи имена имат инвестиции в нейната империя за красота.

През 2023 г. компанията ѝ генерира над 350 млн. долара от общи продажби и достигна до повече от 1 млн. потребители на пет континента.

"Наистина се постарах максимално да създам продукт, който да е отвъд това просто да сложа името си върху нещо", казва Гомез в свое интервю от миналата година.

Брандът предлага разнообразна гама грим и грижа за кожата, като се стреми да използва екосъобразни практики. Успехът на Rare Beauty се дължи отчасти и на това, че актрисата има над 424 млн. последователи в Instagram. Тя е третата най-следвана личност в платформата след футболните звезди Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

Гомез използва огромната трибуна, която има, и за маркетинг на марката си, като често публикува клипове с продуктите на Rare Beauty. Влиянието ѝ в социалните мрежи ѝ помага да сключи и договори за милиони долари с големи марки като Puma и Coach, които ѝ носят съответно 30 млн. и 10 млн. долара, изчислява бизнес изданието "Fortune".

Поп звездата продължава да се занимава и с благотворителност. Тя отделя 1% от продажбите на козметичните си продукти за филантропското звено на Rare Beauty, наречено Rare Impact Fund. То има за цел да събере 100 милиона долара за 26 организации по света, които работят за подобряване на психичното здраве.

През 2022 г. певицата стартира заедно с майка си и собствен стартъп - Wondermind, посветен на менталното здраве.

Сега Гомез се присъединява към елитния клуб на милиардерите по света. В него вече е и най-добрата ѝ приятелка Тейлър Суифт, чието нетно състояние беше оценено на 1,1 млрд. щатски долара през октомври миналата година.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Терзиев призна като грешка закъснялата заповед за неучебния ден в София

Закъснялото обявяване на неучебния ден е резултат от недобра координация, призна кметът

08:32 - 17.09.2024
Важно днес

Задържаният за опита за покушение срещу Тръмп не е стрелял срещу него

Мъжът се е криел близо 12 часа в храстите, за да причака Тръмп

08:01 - 17.09.2024
Европейски дневници

След обрати Урсула фон дер Лайен представя екипа на новата Европейска комисия

Страсбург очаква да чуе новия състав на Европейската комисия

07:37 - 17.09.2024
Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024