Имплантират дефибрилатор в тялото на Кристиан Ериксен след получения сърдечен арест Снимка: © Getty Images

Към сърцето на колабиралия датски футболист Кристиан Ериксен ще бъде прикрепен малък дефибрилатор, за да може да поддържа нормалната му функция.

Лекарят на националния отбор на Дания Мортен Бьосен потвърди новината няколко дни след като 29-годишният халф колабира на стадион „Паркен“ в Копенхаген. Той получи сърдечен арест по време на мача от Европейското първенство срещу Финландия и беше спасен чрез дефибрилатор на терена, след което откаран в болница. Състоянието му в момента е стабилно.

Животът значи повече от всичко: Инцидентът с Ериксен обедини футболния свят

„След като Кристиан премина през различни изследвания на сърцето, решихме, че трябва да му бъде имплантиран дефибрилатор от типа ICD. Устройството е нужно да се постави след сърдечен арест заради нарушения му ритъм“, обясни Бьосен, цитиран от Sky Sports.

ICD е от голяма помощ за хора с опасно необичаен сърдечен ритъм. То се поставя под кожата и се свързва със сърцето чрез тънки жички, за да изпраща електрически пулс и да регулира нормалната функция на най-важния орган.

Дефибрилаторът е способен да коригира сърдечния ритъм чрез нисковолтови електрически импулси, малки или големи електрически шокове.

Кристиан Ериксен продължава да се намира в лечебно заведение в Копенхаген, на 500 метра от стадион „Паркен“, и се чувства „добре предвид обстоятелствата“. „Все още трябва да премина през няколко изследвания. Ще подкрепям момчетата от датския отбор в следващите мачове“, написа той в публикация в Instagram.

Инцидентът с халфа на „Интер“ обедини целия футболен свят. Докато медиците на терена опитваха да го върнат към живота със сърдечен масаж, съотборниците му оформиха щит около него и успокоиха съпругата му, а феновете се молеха за Ериксен.

Германският лекар Йенс Клайнфелд, който е част от екипа, помогнал на Кристиан, казва пред Funke, че най-трогателният момент е бил, когато Ериксен е отворил очи и го е погледнал. „Върна ли се при нас?“, попитах го аз. „Да, върнах се. По дяволите, аз съм само на 29 години“, отговори той. Тогава разбрах, че мозъкът му не е повреден и наистина е в съзнание“, разказа той.

Български лекар е сред хората, оказали помощ на колабиралия футболист Кристиан Ериксен

В екипа, оказал помощ на футболиста, бе и лекарят на „Лудогорец“ Валентин Великов, който отговаряше за допинг-контрола на „Паркен“.

Първи се намеси капитанът на датчаните Симон Кяер, който постави Ериксен в позиция, в която да може да диша и да не глътне езика си, след което започна сърдечен масаж, преди лекарите да пристигнат.

„Има някои дни, в които футболът не е най-важното нещо“, каза Кяер. „Това беше шок, който ще остане част от мен, част от всички нас – завинаги. Най-важно е, че Кристиан се чувства добре“.

Големият въпрос е дали кариерата на Ериксен ще продължи. Защитникът на „Аякс“ и нидерландския национален отбор Дейли Блинд също е с имплантиран дефибрилатор и продължава да играе.

През декември 2019 г. той разбра, че има проблеми със сърцето, но се завърна през февруари 2020. 31-годишният бранител игра за тима си при победата с 3:2 над Украйна в първия мач от Европейското първенство.


Най-запомнящите се моменти от първата седмица на Европейското по футбол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024