Имунитетът на Борисов, залогът "Габриел", и как Радев овладява кметовете на ГЕРБ: Какво (не) се чува в записа на Радостин Василев

4 часа и 40 минути партийно заседание - ако си нямате друга работа в петък вечер, можете да си причините поредното активно мероприятие на ченгеджийницата, активирала Радостин Василев за трети път в иначе кратката му политическа кариера.

Това, което няма да чуете, е предполагаемото възмущение на самия Радостин Василев.

Човекът слуша и прилежно си записва (СРС), но нито веднъж не възкликва от недоумение, поне пред себе си.

Депутатът от ПП е на линия най-малко три часа, по време на които ще чуете всички "бомбастични" разкрития от пресконференцията.

Ще чуете и много повече детайли от кухнята на "Промяната" - като опасенията за идентичността на партията, за перспективите на местните избори, за 100-процентовото недоверие и нежелание за сътрудничество с ГЕРБ, за признанието, че липсват достатъчно кадри, които да заменят "калинките на Радев и ГЕРБ", както се заканват.

Ще чуете и много тежки критики срещу "ротационния" кабинет от страна на хора, които са в списъка с потенциални министри на Николай Денков.

Няма да чуете оценка за ГЕРБ, Радев, ДПС, Възраждане и ИТН, която да се различава от публично заявените позиции на Асен Василев и Кирил Петков.

Най-важното е, че ще чуете контекста, от който са извадени всички фрази, излъчени от Василев в БТА. Ще разберете колко елементарни опити за подмяна има на места. И кой има интерес от тази подмяна.

  • Бившият министър на спорта е залепил репликата на Кирил Петков, че Урсула фон дер Лайен "ще се опита да помогне" на България за еврозоната, до друга негова реплика, че "в Брюксел моралът невинаги е единственият критерий, по който се оценяват хората".
  • Втората фраза обаче е изречена доста по-късно - в отговор на въпроса дали Бойко Борисов може да бъде отритнат от ЕНП, ако той пожертва Мария Габриел с неспособността си да състави правителство.
  • Петков отговаря, че Борисов няма да бъде отритнат, но ще загуби влияние. "Мъжът на Мария Габриел ще каже "Тоя идиот прецака жена ми" в Брюксел. Но в Брюксел моралът невинаги е единственият критерий, по който се оценяват хората".
  • Репликата на Петков "Направихме леко “ала-бала” през президента" е последвана от доста трезво признание за електоралната тежест на ПП.
  • "Аз си спомням като служебен министър, седя и ги гледам всички депутати, отдясно са ДБ-тата и оттам нататък цялото поле е покрито с руски опорки. И си казахме с Асен, ако заходим оттам (откъм ДБ, б.р.), ще си седнем до тях, Може би 3-4 места, 5-10. Може би. Опитахме да заходим отляво и се получи. Осъзнавайки, че на Радев цялата държава и цялата машина е работила за нас (на изборите през ноември 2021 г.) . Ние се чувствахме, че сме някакви гении, а то цялата машина е работила за нас в този момент. Което никога повече на работи след това", казва Петков, след което Асен Василев добавя, че гениалният момент за ПП всъщност са били следващите избори - през октомври 2022, на които партията остана втора политическа сила на фона на сваления кабинет и яростния конфликт с Радев.

Какво се чува в записа от срещата на Националния съвет на ПП?


За Румен Радев:

Радев е недвусмислено възприет като противник на ПП, но Петков и Василев нямат илюзии, че могат да се борят с него, докато разполага с пълен властови ресурс и държи службите за сигурност.

По-интересното е, че Борисов се страхува от Радев, защото той е започнал да му "краде" кметове на областни центрове и защото "той ще загуби от президента, ние не сме му най-големият противник на местните избори".

Асен Василев: "Правителството няма да падне преди местните избори. Борисов не иска Радев да прави местни избори, местните избори са 6 месеца отсега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ покани президента и не покани Бойко и нито един човек на ГЕРБ, защото ще е независим кандидат към Радев. Защото Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това в момента се случва на абсолютно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, няма да дойдат при нас. Те вървят като крепостни с кмета и Радев е тръгнал да си пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях съвсем очевидно се асоциират с него, а не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията, това ще направи нещата драматично по-лоши за ГЕРБ. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Защото ако Радев направи избори, ще ги направи нечестни в посока Радев. И ГЕРБ за първи път имат изгода от честни избори, а не от нечестни".

Сходна е тезата и на Кирил Петков:

"Ако имахме само ГЕРБ като основен враг, животът щеше да е супер. Имаме ДПС, имаме ИТН, имаме руснаците, всъщност отзад се крие… имаме Радев. Цялата тази структура е един враг. И ако се опитаме да отиграем “максимизирай срещу ГЕРБ независимо от всичко", шансът да изпуснем цялата топка е огромен. ГЕРБ е само един бранд на голямото зло, което стои отзад. Да, основен маркетинг бранд за нас като враг, но не като реален враг".

При преговорите за кабинет ПП и Борисов са обсъждали опцията "импийчмънт" - но са решили, че "по-голяма далавера за Радев няма, защото ще си стартира политическия проект сам. И той в момента е с най-високия рейтинг".

"Импийчмънт не е добра стратегия, защото автоматично ще имаме най-голямата политическа партия утре. Трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим във властта. Защото вече е друго ти сам да си подадеш оставката и да направиш партия - това изглежда гадно", казва още Петков.

За службите и Русия:

Това, което става ясно, е, че ГЕРБ са се съгласили Николай Денков да определи ръководители на службите за сигурност - ДАНС, главен секретар на МВР, НСО, ДАТО, ДАР и др.

"Това са наши хора, които са одобрени от посолствата. Нямат нищо общо с ГЕРБ.", е репликата на Асен Василев.

Ако ГЕРБ не се съгласи и бламира властта? "Драматично ще им се отрази външнополитически. Докато не са отстранили Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов ще иска да ходи на избори и да му падне имунитетът. Една конституционна реформа е 6 месеца, откъдето и да го погледнем, по-бързо е утопия".

"Борисов също иска да ги вземе от Радев. Как да се измъкнем, за да не са негови хора? Начинът е да кажем, че искаме външни консултанти да помогнат с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти не са кой да е, а да дадат шанс да изчистим руския актив, който е дълбоко в службите. Някакъв доста вероятен сценарий, защото там не сме сами, там сме и с външни партньори", каззва Кирил Петков.

Прогнозата на Асен Василев обаче е крайно негативна:

"Моят прочит е, че проруските сили ще вземат превес в следващите 18 до 24 месеца, за първи път от 1996 г. Въпросът е дали те ще ги вземат, след като сме в Еврозона и Шенген, т.е. количеството щети, които могат да нанесат, са по-малки или повече. Ако някой има по-оптимистична теория, да ми я каже. Но това, което виждам от Възраждане, БСП, президентството и всички походи за мир - ясно показва, че се движим по тази траектория".

"Най-бързият начин Възраждане да изчезне е един мандат на Възраждане", казва по-късно Кирил Петков.

За Мария Габриел

Личността на Габриел се оказва от изненадващо високо значение и за ПП, но и за Борисов.

Кирил Петков я описва пред колегите си като човек, който има амбиция да бъде министър-председател и това е основната ѝ мотивация да се върне в България. "Не е калинка", а позицията на съпруга ѝ в ЕНП е "застраховката" срещу това, че Бойко Борисов би могъл да я "хвърли под автобуса", като провали кабинета преди нейния ротационен ред. Независимо че в ГЕРБ също имало брожения срещу това, че той е довел човек от чужбина, докато "Деси" е оставена "да се бие в калта".

Габриел първоначално се разплакала, когато ѝ предложили да е външен министър и вицепремиер, но без да получава мястото на Николай Денков.

"Идеята, че е в изчаквателна роля, за да стигне до мечтаната позиция, я поставя като пленник в наше правителство, която да ни дава застраховка, че то няма да бъде съборено", казва Петков. А ако Мария Габриел иска да се докаже като премиер, "шансът Шенген да стане, е доста висок".

Лидерите на ПП признават, че Габриел няма пречки да смени всички техни назначения във втория ешелон при ротацията, но тогава всички министри ще подадат оставка и ще провокират падане на правителството ѝ.

На въпроса "защо ни интересува как ще се чувства Габриел", Николай Денков взема думата:

"Не става дума да се чувства добре Габриел. Въпросът е дали ще получим съюзник в проевропейска линия, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, защото сме оставили България на руските сили. Тази перспектива зависи от личността на Габриел, но тя променя начина, по който ще изглеждаме в европейския контекст. Тях ги интересува дали ще свършим работата, която се очаква от нас, и да стопираме това, което се задава, или поне да го забавим с 18 месеца - или заради нас отиваме на избори с абсолютно предсказуем резултат", казва той.

За имунитета на Бойко Борисов и "курбана" от ГЕРБ

За никой в ПП няма заблуда, че приемането на ротационен кабинет "изпира" Борисов. "Въпросът е, че понякога рядко се случва да има комбинация от интереси да се направи нещо добро", казва Николай Денков. "Интересът на Борисов да се смени Иван Гешев съвпада с интереса на държавата да смени системата".

На предупреждението на Андрей Цеков, че "когато започнем чистката и настъпим интересите на клиентелистката мрежа, с която се захранва ГЕРБ, ще стане взривоопасна ситуация", Асен Василев отговаря, че "Борисов ще пусне всеки под автобуса, за да си спаси кожата - няма да защити един корупционен интерес, докато знае, че го гледат под лупа отвън и отвътре".

"ЕНП не са му единственият проблем, американците са вторият проблем. Той не може съвсем да скъса синджира и да хапе като обезумял, защото има и друг проблем и той го знае. Ще се опитва да се подмазва максимално", казва още Кирил Петков. По думите му - Борисов смятал, че "го пазят отвън, защото им е важен да има правителство".

"Единствената причина Бойко и Гешев да се стрелят е, че преди година и половина написахме в Плана за възстановяване и устойчивост Закона за съдебната власт. Разбраха, че няма как да вземат парите, ако не се приеме законът. От друга страна има натиск и от Европа и от Щатите и това е видимо. Това е формален ангажимент на държавата. И когато Борисов започна да изпълнява, цялата кочина се разстрои... Ако не теглим една на Бойко, това ни поставя в ситуация да вдигнем напрежението до такава степен, че да гръмне целият бойлер. Това е win-win прочитът. Lose-lose прочитът e да вземем Габриел и да изгубим всички избиратели и да ги дадем на "Възраждане". А ако не вземем Габриел, ще сме лузъри, които вкарват страната в седми избори. Всички прочити са верни", казва Асен Василев.

Всички на събранието повдигат въпроса с евентуалните действия на ПП при искане на имунитета на Борисов (предсказуемо заради войната му с Гешев).

"Не казвам, че това е наше предложение или решение, но Христо Иванов даде едно предложение - казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото няма да е само на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа и се въведат европейските стандарти за вдигане на имунитет. Това купува някакво време. Не казвам, че трябва да го правим или че това решение… - това е отделен разговор, който трябва да проведем. Това беше предложението на Христо Иванов", казва Петков.

Той посочва, че ако имунитетът на Борисов е поискан за "нещо ужасно - примерно убийство или за някаква идиотия", ПП може веднага да гласува за свалянето му. Но не очаква да има оставка на председателя на ГЕРБ.

Оставка на Борисов като лидер на ГЕРБ? Не.

"Той има още огромно его и си мисли, че още е фактор. Абсолютна химера е да си мислим, че той се вижда, че си тръгва и че за благото на нас ще направи такова нещо", казва Петков.

"Борисов се вижда като шеф на Външна комисия в парламента", казва Асен Василев.

Делян Добрев явно е "кошмарът" на ПП в ГЕРБ. Николай Денков коментира, че дори Борисов да се оттегли като лидер на ГЕРБ, партията може да си избере Добрев за лидер, което би прекъснало всякакви опции за работа. Асен Василев и Кирил Петков го споменават и като част от вътрешната опозиция в ГЕРБ, която би могла да разцепи партията на Борисов, в случай че ПП поставят условие Добрев да бъде изваден от парламента като "курбан".

Евентуално това би могло да стане при "вътрешен конфликт, който Борисов може да използва за вътрешните си нужди" - "но това са неговите си нужди и ние не го знаем. И със сигурност няма да ни пази", казва Петков.

За местните избори:

Тук прогнозите на Асен Василев са толкова песимистични, че явно предизвикват изненада сред някои от съпартийците му.

Един от тях дори му напомня за Харвардските курсове, на които той и Петков са учили студентите си, че местният вот е най-важен за партия с амбиции за власт. Вариантът за ротационния кабинет с идеалната цел да направят "смислени и необратими" реформи, ще има цена: "Да загубим почти всички местни избори и в дългосрочен период, идентичността на партията".

Първо - защото част от избирателите им ще "ни теглят една", а "проруското крило ще пее "натиснаха ги от посолствата". Василев обръща внимание на това, че за да бъде избран кмет, са нужни "не 25%, а 50%" за балотаж, а ПП нямат опции за съюзяване.

"За местните избори в 90% от територията на страната ние не участваме освен като страничен наблюдател. За съжаление. Ако сме във властта, това може да се промени на няколко места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между едни структури, които Радев ще опитва да покупи и заплаши с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ си държат от сумати време по техните си методи.

"Правихме анализ за Хасково - ние имаме над 50% от вота, който е контролиран. Ако ще да направим най-гениалната кампания в света с най-гениалния кандидат, няма как да минем 50% и да спечелим на балотаж. От 30 години кметът на Хасково се избира от гласовете на ДПС на избори. Точка. И ако искаме да направим каквото и да е на местни избори, трябва да разчукаме тази структура на гласовете. Ама не по начина, по който Радев иска - да удари няколко гербери и да си прибере гласовете за себе си", казва Василев.

В същия контекст - Кирил Петков потвърждава и че Васил Терзиев е кандидатът на "Промяната" за кмет на София.

"Попитахме го "Ти си ни кандидат за кмет, какво мислиш по тази стратегия (за ротационния кабинет)?", за да не ни каже "Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече". Васко каза: "За мен това е по-доброто нещо за държавата, ние ще си действаме в София".

За отношенията с "Демократична България":

За никой не е ясно - включително за Петков и Василев - дали коалицията от 49 НС ще се запази на местните избори, ако парламентът отново се разпадне.

В ПП прогнозират, че биха могли да качат малко подкрепата си без ДБ на предсрочни избори заради отлива на симпатизанти от ГЕРБ на фона на атаките на Гешев - но "ще се борим евентуално за трето място", защото "Възраждане" ще са във възход.

Настроенията в ДБ за ротационния кабинет се оказват неясни - "Христо Иванов иска много, но не знаем дали ще събере подкрепа от неговите хора. Но Христо днес сияеше заради конституционната промяна, която е мечтата на живота му", казва Петков.

Това, за което в ПП не се залъгват, е, че цялостното влияние на коалицията им сред всички избиратели е твърде слабо.

"Интелектуалците са 7%. Седем до десет. Ако пуснеш народът, както е структуриран в момента, да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ, с всичко", казва той, явно имайки предвид настроенията сред всички над 60% негласуващи, които не разбират реформите и си харесват Русия.

Най-интересното откровение по темата е на Кирил Петков, който е попитан дали "Промяната" е дългосрочна кауза, за която си струва да се борят хората по места без съюзяване с ГЕРБ.

"Кауза без хора няма. Но ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само за да си в играта и стоиш на 4%, но това не е проблем - ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява дали си на 7, дали си на 4, дали си на 3, важното е да си там. И както виждаме, ДСБ успешно 20 години е там. Най-вероятно този аргумент, че те са единствената алтернатива, е вървял от Костов насам. Въпросът е да има баланс между оцеляване и дълголетие и ефективността - нещо да направим с това дълголетие. Не виждам за себе си смисъл да стоим живи, без да имаме възможност да променяме света...

На мен генералът Наско ми е много симпатичен, като си говорим, но той е точно пример за човек, който винаги оптимизира дълголетието. Христо Иванов също доста добре оптимизира дълголетието. Не знам дали това искаме да сме ние", казва Кирил Петков.

Асен Василев е още по-суров спрямо коалиционните си партньори, като отговаря на Настимир Ананиев, че няма договорка с ГЕРБ за "да натикаме ДПС в ъгъла" - и то не заради нежеланието на ГЕРБ.

"Това няма да се случи, не заради ГЕРБ, а заради нашите мили коалиционни партньори, които искат да правят конституционна реформа. Христо Иванов се обади днес на Карадайъ, за да си говорят за конституционна реформа", казва Василев, на което Ананиев казва: "На Карадайъ ще му сменят главата до следващите 4-5 седмици, ще има нов председател на ДПС".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024