"Инфантили", "тъпанари" и "гугутки" - как Народното събрание започна работната си седмица Снимка: © Булевард България

ГЕРБ и БСП превърнаха началото на работната седмица на парламента в скандал с взаимни обвинения в обидно отношение спрямо избирателите.

Повод за скандала беше декларацията на ПГ на ГЕРБ, в която се настоява за оставката на левия депутат проф. Иво Христов заради негово изявление в интервю за bTV с цитат: "инфантилно българско население".

"Това не е първият случай, в който г-н Христов се отнася презрително към българските граждани. Преди 3 години той заяви, че 80 % от българите са дебили. С последната си телевизионна изява г-н Христов практически препотвърди тази своя теза", каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков, който обяви, че ще сезира Комисията по етика в Народното събрание.

Биков обвини БСП за това, че не реагира на подобни изявления от собствените си народни представители.

"За вас неифантилни и недебилни са само онези български граждани, които са готови да ви припознаят като свое политическо представителство. Това политическо високомерие е една от причините вече повече от 10 години да не сте в състояние да спечелите довението на мнозинството от българските граждани", каза Биков.

Декларацията на ГЕРБ обаче доведе до още по-остра реакция от страна на групата на "БСП за България".

Депутатът Драгомир Стойнев реши да напомни на представителите от управляващото мнозинство няколко цитата от изтеклите записи на Бойко Борисов, в които премиерът се оплаква, че "когато си обграден от тъпанари, нито може да се прави политика, нито да се говори истината и да се правят реформи".

"Кой ще се извини за тези думи? Вие тъпанари ли сте, че не може да проведете реформи?", попита Стойнев, който обвини ГЕРБ, че вади думи на Христов от контекста и отмества вниманието на Народното събрание от реалните проблеми в страната.

Бившият енергиен министър попита ГЕРБ и защо не са реагирали, когато партийният им лидер е нарекъл председателя на Народното събрание Цвета Караянчева "проста кърджалийска гугутка".

Нито ръководството на ПГ на ГЕРБ, нито това на БСП поднесоха извинения за тона, който се държи от трибуната на Народното събрание.

По-рано в сряда, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев (председател на младежкия ГЕРБ) отхвърли въпросите за двойния стандарт на партията спрямо обидните думи на Борисов и на опозицията.

"Едно е когато има безадресно говорене по принцип, друго е когато то е концентрирано доста сериозно и когато не следва разкаяние, а е в рамките на една добре защитена теза и той не намира проблема в нея. Той стои зад нея, той я подкрепя и смята, че е правилна", каза Георгиев пред bTV на въпрос защо младежката партийна организация не се е сезирала на думите на Борисов, че "някои тулупи спят до обяд и ми задават въпроси после".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024