Инфлацията в САЩ достигна рекордни нива. Но доларът поскъпва - изравни се с еврото Снимка: © Getty Images

Инфлацията в САЩ достигна най-високата си стойност от 40 години насам. В същото време американският долар се изравни с еврото на финансовите пазари за първи път от 2002 г. Зелената валута в последните месеци е силна и поскъпна спрямо европейската с 12 % само в рамките на година. Според анализаторите причина за това е и войната, започната от Русия в Украйна и инвеститорите залагат на долара. Увеличават се и притесненията за рецесия в еврозоната заради поскъпването на енергийните ресурси, отново заради действията на Москва.

Държавната статистика в САЩ съобщи, че цените на потребителските стоки в страната са се увеличили с 9,1% през юни, спрямо същия месец миналата година. Това е най-големият скок от 1981 г. насам и повече от предвижданата от икономисти инфлация от 8,8 на 100.

Цените на енергоизточниците са най-големият фактор за ръста на инфлацията през юни - над 50% от него за месеца се дължи на тях. Цените на бензина са се повишили с над 11% спрямо миналия месец. На годишна база токът е поскъпнал с 13,7%

Най-сериозно е увеличението на природния газ - 38,4 на 100 за 1 година.

Това ще провокира агресивна кампания от страна на Федералния резерв за охлаждане на инфлацията чрез повишаване на лихвените проценти, което ще увеличи шансовете Централната банка да вкара икономиката в рецесия.

Високата инфлация се наблюдава дори в сектори на икономиката с минимална връзка с цените на енергията.

Този доклад прави почти сигурно повишаването на лихвените проценти с още 0,75 процентни пункта от страна на Федералния резерв. Усилва се и вероятността това повишаване на лихвените проценти да не е приключило.

Високата инфлация води и до най-резкия спад на заплатите на работещите от десетилетия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024