Инспекцията по труда иска да влиза в домовете на работещите от вкъщи Снимка: © Unsplash

Главната инспекция по труда (ГИТ) иска работещите „хоум офис“ да осигурят достъп на служителите ѝ до домовете си, за да може тя да осъществява контрол за недеклариран труд. Това съобщи пред БНР Елена Аврамова, която миналия петък беше назначена за изпълнителен директор на инспекцията.

Тази година ще се засили контролът и специално ще се проверяват работодатели, при които през 2021 са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори, каза тя.

Според нея дистанционната работа в условията на пандемия е „ново специфично обществено отношение“. Затова се налагало, от една страна, работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите, а от друга - самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

По време на кампанията ще се използва новоразработеният от агенцията въпросник за самоконтрол, който ще се разпрати до бизнеса.

Според нея статистиката отчита в последните месеци малък ръст на жалбите и запитванията от дистанционно работещите - включително "проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома“.

„Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан (б.а. - в дома) и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока", каза Аврамова.

Тя добави, че традиционно засилени проверки за нерегламентиран труд ще има в заведенията и хотелите в зимните и летните курорти, както и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024