Снимка: © Unsplash

Главната инспекция по труда (ГИТ) иска работещите „хоум офис“ да осигурят достъп на служителите ѝ до домовете си, за да може тя да осъществява контрол за недеклариран труд. Това съобщи пред БНР Елена Аврамова, която миналия петък беше назначена за изпълнителен директор на инспекцията.

Тази година ще се засили контролът и специално ще се проверяват работодатели, при които през 2021 са установени повече от веднъж да работят хора без трудови договори, каза тя.

Според нея дистанционната работа в условията на пандемия е „ново специфично обществено отношение“. Затова се налагало, от една страна, работодателите да съдействат с информация за хоум офис служителите, а от друга - самите работници да осигурят достъп на инспекторите в домовете си.

По време на кампанията ще се използва новоразработеният от агенцията въпросник за самоконтрол, който ще се разпрати до бизнеса.

Според нея статистиката отчита в последните месеци малък ръст на жалбите и запитванията от дистанционно работещите - включително "проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома“.

„Затова и в закона са предвидени специални механизми да бъде допускан (б.а. - в дома) и самият работодател да установи съответствието на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази насока", каза Аврамова.

Тя добави, че традиционно засилени проверки за нерегламентиран труд ще има в заведенията и хотелите в зимните и летните курорти, както и в секторите "Строителство" и "Селско стопанство".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"