Интервюто на Бенатова с Мутафчийски се оказва над 1 час и 23 минути

Интервюто на Миролюба Беновата с ген. Венцислав Мутафчийски, при което той казва, че очаква да "измрат много хора, яко да измрат" се оказва дълго над 1 час и 23 минути. Целият запис, който журналистката е направила беше публикуван в Youtube. Интервюто е взето за кабелната TV1 и предаването ALTERNATIVATA, което след смъртта на Милен Цветков, се води от Генка Шикерова.

Текстът, с който е качено видеото гласи: "Професионалистите знаят, че телевизионните формати, предполагат краткост и по тази причина интервюта, взети на запис винаги подлежат на съкращение, но съкращенията не предполагат манипулация. Такава в излъчения материал няма, а съдържанието е част от авторската работа на журналиста.

ТВ1 и екипът на предаването Алтернативата, застават зад излъчения видеоматериал, чието съдържание отговаря на журналистическите стандарти. Забавянето на предоставянето на целия разговор е по технически причини, за което екипът на ТВ1 се извинява на публиката."

В предаването миналата седмица, монтираният материал е над 21 минути, което само по себе си трудно може да се характеризира като "кратък" материал.

От оригиналния запис обаче се вижда, че прекъсването на разговора не е защото даващият интервюто не харесва въпроса, а по-скоро поради дължината на интервюто.

На няколко пъти Бенатова пита Мутафчийски "къде сбърка българската здравна система или работещите с нея", на което той ѝ отговаря "Каква точно вина виждате, за да ви отговоря?", след което уточнява "Аз съм пристрастен".

На няколко пъти Мутафчийски започва да говори и Бенатова го прекъсва като задава въпроси от над 40 секунди, в които настоява, че системата не е работела добре и го пита "имаше ли системни грешки".

Мутафчийски казва, че не може да критикува система, която всеки е очаквал да се срути, а тя не се е срутила. "Аз съм възхитен от моите колеги, че се справиха, какво точно да им критикувам".

Бенатова обаче настоява, че системата не работи и го пита: "Как изчислихте пика". На това той отговаря "Това са пълни глупости, първо, България преживя няколко пика и продължава да катери нагоре".

"Няма ли да катери, защото се повишава броят на тестовете", пита Миролюба Бенатова.

"Това също е манипулативно", отговаря той.

На няколко пъти Мутафчийски се опитва да даде примери с други държави - Испания и Германия, при което журналистката го прекъсва и му казва "Аз ви питам за България" и "друго ви питам".

Бенатова настоява, че пиковете се определят на база на повишено тестване, което Мутафчийски отрича с думите: "Това са глупости на ваши колеги, които смятат с химикал, неразбирайки грам от естеството на работата".

Колко е успеваемостта на тестовете според вас, пита Мутафчийски и отговаря - средно 6,8%, да ви кажа".

Броят на тестовете може да даде отражение на откриваемостта, само че аз мога да ви дам и други примери ..., казва Мутафчийски и тук Бенатова го прекъсва.

По-важно е колко са приети в болница, казва Мутафчийски. Бенатова го репликира, че първоначално не е била това тезата му, "но ок".

На въпроса кога имаше пик, той отговаря "една седмица след Великден и в момента катерим следващ пик".

Бенатова оспорва това, защото броят на тежките случаи, според нея, не го доказва. Той ѝ отвръща: "Това е вашата теория".

"Първият пик беше в началото на април месец, който беше пик в заболеваемостта, след това имахме пик в смъртността, следващият е една седмица след Великден, след него имахме отново пик в смъртността, съответно сега отново катерим нагоре", обяснява Мутафчийски, като казва че пиковете следват тази цикличност.


ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 17 МАЙ)


Аз заставам с моето име, казва Мутафчийски, на което Бенатова отговаря: Аз заставам с моето.

Мутафчийски добавя, че ако се направят 10 хиляди теста, числата ще станат по-големи, но това няма да е пик, защото се гледат няколко фактора: заболели, тежко болни и смъртност.

"Аз съм хипертоник от 12 години и пия хапчета...", започва Мутафчийки.

"Трябва да се пазите, добре че не сте с наднормено тегло", отговаря Бенатова.

"Ок...", маха с ръка началникът на Националния оперативен щаб. "Задайте си въпроса по нататък".

Бенатова продължава с въпросите за грешките на системата и системите, които не са работели в синхрон, така че хората да се почувстват защитени.

Генералът казва, че според него системата се е справила добре и пробойни няма и дава пример с гранична полиция, личните лекари, РЗИ-тата.

"Тогава защо се стигна до тези гнезда?"

"Това е добре, че се стигна до гнезда а не до дифузно разпространение, защото гнездата могат да бъдат ограничени".

"Това е манипулативен отговор!", отговаря Бенатова.

Малко по-нататък Мутафчийски все пак признава:

"Казах ви, може да има пропуски в отделни звена, но това не значи, че системата не работи и затова се справяме все още."

Бенатова сблъсква тезата на Мутафчийски с тази на доц. Мангъров. "Как може нещо, което е непознато да се мери със стари аршини", отговаря той. "Медицината в последните десетилетия е основана на доказателства".

"По повод на бързите тестове", продължава Мутафчийски, "но това вие ще го изрежете (бел. р. факт, изрязано е в излъчената по TV1 версия), то ще стане една супер гнус това, което ще направите ... но аз ще ви кажа - тогава беше една проста бизнес схема..."

"Тя беше опровергана", казва Бенатова.

"Та аз нали съм го виждала черно на бяло бизнес-плана за половин милиард лева", казва Мутафчийски

Тук Бенатова сменя тема и започва да говори за "рандомизиране" и след като той ѝ казва, че не разбира от тази тема, тя връща отново към пика.

"Колко пъти да го повторя това?", казва Мутафчийски.

По нататък Мутафчийски дава пример с Германия и казва, че пикове следват проста логика - първо е пик в заболяването, после е пик в смъртността. "В Германия казаха, че ще затягат мерките ако се стигне до 100 болни на 100 хил души. Ако се следва техния модел, българската здравна система няма да може да го издържи, защото това означава да имаме 300 души на ден и 2700 заболели на седмица. Това ще го издържи ли нашата здравна система?"

"При нас се формираха няколко тенденции: 4,8% смъртност, 11% медицински лица. Въпреки че според някои хора няма такъв вирус, този вирус се боледува тежко и дълго. Затова ние решихме, че няма да издържим на германския модел и ще приложим израелския, който е за над 100 новозаразени за 3 поредни дни."

Бенатова: Окъде ще дойдат тези 100 човека, защото те могат да дойдат много лесно?

Мутафчийски: Кажете ми според вашите епидемологични проучвания откъде много лесно ще дойдат тези 100 болни? Явно вие знаете къде са тези болни, които ние не можем да открием, моля ви помогнете да ги открием.

На около 53-тата минута Мутафчийски вече се уморява и започва да се обляга назад. Интервюто продължава с въпроси по болници, които Мутафчийски препраща към болниците, които казва, че те са търговски дружества и "могат да си правят каквото си искат". "Да не говорим за частните болници, което мен ме потриса". Тук обаче Бенатова го пропуска, както и по-рано за бързите тестове и не го пита какво има предвид и продължава със случая на жената, на която е поискан pcr тест. Той ѝ обяснява механизма, който прилагат във ВМА и когато правят pcr.

"Когато говорим за тестване, не е въпрос за желание, а на възможности". Мутафчийски все пак казва, че въпросът не е към него, а към министерство на здравеопазването, но Бенатова настоява, че е към него, защото е председател на щаба. "Да, но не управлявам нито министъра на здравеопазването и здравния министър", казва Мутафчийски.

"Тук пак идваме до липсата на координация в по-ниските нива", казва Бенатова.

"Това е въпрос към министъра на здравеопазването, аз мога да взема отношение към военното здравеопазване, но не съм длъжен да го споделям".

След това минават на възможните медикаменти, където Бенатова пита за хлорокина и тъй като не се сеща за името му, казва "лекарството, което дари Домусчиев". Мутафчийски ѝ помага - "хлорокин" и добавя: Домусчиев дари 100 опаковки за 250 души. Тук Бенатова отново не реагира с допитващ въпрос.

Мутафчийски говори за ползите и вредите от хлорокина, които са 50:50.

Бенатова го пита за рейтинга му - 60% одобрение. Той казва, че не иска да го коментира и това е все едно да се сравняват ябълки с круши, защото е ситуационен рейтинг, който няма общо с политическия.

Мутафчийски казва, че е започнал да се готви за болестта, като началник на ВМА, още на 10 януари, когато купуват първите предпазни материали.

Бенатова отново връща към пробойните в системата, при което Мутафчийски вече започва да повишава леко тон. И добавя, че може да има силно субективен характер оценката за работата.

Мутафчийски казва, че отговорността за работата с пациентите все пак е работа на отделните директори.

А Бенатова решава, че е манипулативно, кое е негова работа и кое не.

"Аз мисля, че времето леко напредва", казва Мутафчийски. Бенатова обаче продължава да пита, следва монтаж на 1:23, така че не разбираме какво е станало там.

След което се стига до злополучната реплика на Мутафчийски.


ОЩЕ ПО ТЕМАТА: Българският Джеръми ПаксмънАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024