Инвеститор в Twitter съди Илон Мъск заради нарушаване на борсовите правила Снимка: © Getty Images

Акционер в Twitter е завел жалба срещу Илон Мъск заради това, че най-богатият човек в света не е обявил своевременно покупката на акции в социалната мрежа, което е повлияло върху цената им.

Марк Расела е оглавил група от доскорошни притежатели на дялове в Twitter, които смятат, че са били подведени да продават на "изкуствено понижени цени".

Главният изпълнителен директор на Tesla обяви, че е придобил 9,2% дял в Twitter на 4 април. Това доведе до бързо поскъпване на акциите на компанията от 39,31 долара до 49,97 долара.

Пикът на стойността им беше постигнат на 5 април, когато търговията приключи на 50,98 долара - т.е. пазарът видя включването на Мъск като сигнал за доверие в бъдещето на компанията.

Акциите са придобити още на 14 март, но публичното оповестяване на сделката стана едва 21 дни по-късно. Правилата на Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ обаче задължава всяко придобиване на повече от 5% от собствеността на всяко публично търгувано дружество да се съобщава не по-късно от 10 дни след покупката.

В периода между преминаването на границата от 5% и новината за Мъск, той е имал възможност да купува допълнителни дялове на по-ниска цена, се казва в жалбата на бившите акционери. Според тяхната оценка, забавянето на Мъск може да е довело до незаконно обогатяване с над 140 милиона долара.

"Жалбоподателят и неговите поддръжници нямаше да продадат акциите си в Twitter на предложената цена или изобщо нямаше да ги продадат, ако имаха информация, че пазарните цени са изкуствено и фалшиво понижени заради подвеждащите заявления на ответника", се казва в жалбата.

На 28 март Мъск публикува съобщение в Twitter, в което спекулираше, че иска да създаде алтернатива на платформата, в която хората да са свободни да пишат каквото си искат.

Една седмица по-късно стана ясно, че междувременно той е станал един от най-големите притежатели на акции в компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023