Снимка: © formula1.com

Mercedes AMG създаде двигатели, които донесоха на отбора във Формула 1 осем титли при конструкторите и 10 шампионски трофея при пилотите. Във времена на криза обаче инженерите на автомобилния производител доказаха, че нищо не е невъзможно. Те създадоха апарат за дихателна помощ в борбата срещу коронавируса във Великобритания, а той бе одобрен от Националната здравна служба.

Инициативата на „Мерцедес“ е част от „Проект Питлейн“. Той е дело на седемте британски отбора във Формула 1 – Aston Martin, Racing Point, Haas, McLaren, Mercedes-AMG, DP World и Williams. Техните технологични звена се обединиха още в средата на март, за да изработят медицински приспособления и да помогнат на пациенти с Covid-19 във Великобритания, докато сезонът е преустановен.

„Мерцедес“ постигна най-сериозен напредък. Респираторният апарат тип CPAP, който те създадоха, помага на заболели пациенти, които имат сериозна инфекция на белите дробове. Чрез него те могат да дишат, избягвайки т. нар. механична вентилация, която използва тръби, вкарани в тялото през устата.

Инженери от „Мерцедес“, заедно с медицински работници, работят по проекта още от 18 март насам. Те използват модел на същия респиратор, използван в болниците в Италия и Китай и целта им е да го превърнат в масово производство.

„Отне ни по-малко от 100 часа от първата ни среща до производството на първото устройство“, съобщиха от Лондонския университетски колеж, който участва дейно в инициативата чрез предоставяне на лаборатория и изследователи.

Клиничните тестове с респиратора вече започнаха в колежа, а Британският регулаторен борд препоръча апарата за употреба в болниците.

Освен това, преди само един ден, „Мерцедес“, учените от Лондонския университетски колеж и медиците от болницата към учебното заведение предоставиха безплатно дизайна на респиратора. Те го пуснаха за свободно ползване, за да насърчат производството и от други компании с цел по-бърза реакция в борбата срещу коронавируса и по-ефективно лечение на пациенти.

Националната здравна служба на Великобритания вече поръча 10 000 респиратора. Работниците в компанията Mercedes-AMG продължават усърдната си работа в технологичния център в Бриксуърт, където произвеждат по 1000 апарата на ден.

От автомобилния гигант използват 40 машини, които по принцип произвеждат бутала и турбокомпресори, за да изработят респираторите тип CPAP. Целият завод е преобразен в преследването на тази цел, съобщиха от официалния сайт на Формула 1.

Сега екипът зад инициативата е решен да разпространи дизайна и да го направи свободен за изтегляне, за да подпомогне и други здравни системи по света, които да отговорят на кризата.

Директорът на Mercedes-AMG Анди Кауъл сподели: „Откакто проектът бе обявен, получихме невероятен брой запитвания от целия свят относно апарата CPAP. Да направим дизайна и производствените специфики достъпни в „открит източник“ ще позволи на компаниите по света да произвеждат тези устройства със скорост и мащаб, който да отговаря на глобалната реакция срещу Covid-19“.

Кауъл благодари на всички отбори, участващи в „Проект Питлейн“ за „впечатляващата реакция“. Всички те преустановиха заводите си, за да работят за каузата.

„Тези животоспасяващи уреди ще предоставят важна подкрепа за Националната здравна служба през следващите седмици, помагайки на пациентите да се предпазят от тръбите, както и да се намали използването на легла в интензивните отделения“, смята професор Дейвид Ломас от Лондонския университетски колеж.

„Това е феноменално постижение – че те пристигат в болниците само две седмици след създаването на първия прототип. Това показва всичко, което може да бъде постигнато, когато университети, болници и индустрията работят заедно за доброто на нацията“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата