Инженери от Формула 1 станаха "медици": Mercedes произведе респиратор и получи одобрение Снимка: © formula1.com

Mercedes AMG създаде двигатели, които донесоха на отбора във Формула 1 осем титли при конструкторите и 10 шампионски трофея при пилотите. Във времена на криза обаче инженерите на автомобилния производител доказаха, че нищо не е невъзможно. Те създадоха апарат за дихателна помощ в борбата срещу коронавируса във Великобритания, а той бе одобрен от Националната здравна служба.

Инициативата на „Мерцедес“ е част от „Проект Питлейн“. Той е дело на седемте британски отбора във Формула 1 – Aston Martin, Racing Point, Haas, McLaren, Mercedes-AMG, DP World и Williams. Техните технологични звена се обединиха още в средата на март, за да изработят медицински приспособления и да помогнат на пациенти с Covid-19 във Великобритания, докато сезонът е преустановен.

„Мерцедес“ постигна най-сериозен напредък. Респираторният апарат тип CPAP, който те създадоха, помага на заболели пациенти, които имат сериозна инфекция на белите дробове. Чрез него те могат да дишат, избягвайки т. нар. механична вентилация, която използва тръби, вкарани в тялото през устата.

Инженери от „Мерцедес“, заедно с медицински работници, работят по проекта още от 18 март насам. Те използват модел на същия респиратор, използван в болниците в Италия и Китай и целта им е да го превърнат в масово производство.

„Отне ни по-малко от 100 часа от първата ни среща до производството на първото устройство“, съобщиха от Лондонския университетски колеж, който участва дейно в инициативата чрез предоставяне на лаборатория и изследователи.

Клиничните тестове с респиратора вече започнаха в колежа, а Британският регулаторен борд препоръча апарата за употреба в болниците.

Освен това, преди само един ден, „Мерцедес“, учените от Лондонския университетски колеж и медиците от болницата към учебното заведение предоставиха безплатно дизайна на респиратора. Те го пуснаха за свободно ползване, за да насърчат производството и от други компании с цел по-бърза реакция в борбата срещу коронавируса и по-ефективно лечение на пациенти.

Националната здравна служба на Великобритания вече поръча 10 000 респиратора. Работниците в компанията Mercedes-AMG продължават усърдната си работа в технологичния център в Бриксуърт, където произвеждат по 1000 апарата на ден.

От автомобилния гигант използват 40 машини, които по принцип произвеждат бутала и турбокомпресори, за да изработят респираторите тип CPAP. Целият завод е преобразен в преследването на тази цел, съобщиха от официалния сайт на Формула 1.

Сега екипът зад инициативата е решен да разпространи дизайна и да го направи свободен за изтегляне, за да подпомогне и други здравни системи по света, които да отговорят на кризата.

Директорът на Mercedes-AMG Анди Кауъл сподели: „Откакто проектът бе обявен, получихме невероятен брой запитвания от целия свят относно апарата CPAP. Да направим дизайна и производствените специфики достъпни в „открит източник“ ще позволи на компаниите по света да произвеждат тези устройства със скорост и мащаб, който да отговаря на глобалната реакция срещу Covid-19“.

Кауъл благодари на всички отбори, участващи в „Проект Питлейн“ за „впечатляващата реакция“. Всички те преустановиха заводите си, за да работят за каузата.

„Тези животоспасяващи уреди ще предоставят важна подкрепа за Националната здравна служба през следващите седмици, помагайки на пациентите да се предпазят от тръбите, както и да се намали използването на легла в интензивните отделения“, смята професор Дейвид Ломас от Лондонския университетски колеж.

„Това е феноменално постижение – че те пристигат в болниците само две седмици след създаването на първия прототип. Това показва всичко, което може да бъде постигнато, когато университети, болници и индустрията работят заедно за доброто на нацията“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024