Снимка: © IRNA

Две авиобази в Ирак, в които служат американски войници, са обстрелвани с балистични ракети в ранните чаове на 8 януари. Атаките в Ербил и Ал Асад бяха потвърдени от Пентагона, все още не е ясно дали има жертви. 

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че оценката на щетите и пострадалите от въздушните удари се извършва в момента. "Засега всичко е наред. Имаме най-мощната и добре оборудвана военна сила в целия свят". 

Държавната телевизия на Иран съобщава, че ударите са извършени в отговор на убийството на ген. Касем Солеймани, ликвидиран при атака с дрон край Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп. 

"Предупреждаваме всички съюзници на Америка, които са дали базите си на терористичната й армия, че всяка територия, която стане начална точка на агресивни актове срещу Иран, ще бъде атакувана", се казва в съобщение на Революционната гвардия на Иран, съобщено по агенция ИРНА. 

Външният министър на Иран Джавад Зариф обяви, че въздушните удари са били акт на самозащита според член 51 от Хартата на ООН. "Не търсим ескалация или война, но ще се защитаваме срещу всяка агресия", казва той в съобщение в Twitter. 

Малко по-късно официален Техеран смени тона, като обяви, че целта на Иран ще бъде "отстраняването на САЩ от региона". Върховният лидер на страната Али Хаменей обяви, че Иран е "ударил Америка по лицето". "Когато става дума за конфронтация, военното действие от този тип не е достатъчно. Важното е корумпираното присъствие на Съединените щати (в региона на Близкия Изток) да бъде прекратено".  

САЩ разполага с общо 5000 военнослужещи в Ирак, разпределени в пет бази в северните и западните части на страната. Ербил се намира най-близо до границата с Иран. 

От българското Министерство на отбраната съобщават, че двама български военнослужещи, които участват в небойна мисия на НАТО в Ирак, вече са предислоцирани на безопасно място. 

"България продължава изпълнението на поетите ангажименти и ще продължи участието си в мисията", се казва в съобщението на МО.

Новината е в развитие, очаквайте подробности.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър

Политици и сайтове с опорки в комбина: Как руската пропаганда стига до българските читатели

Пропагандните статии за Русия са се увеличили 10 пъти след началото на войната

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си