Иран поиска от Интерпол да арестува Тръмп за убийството на Солеймани Снимка: © Getty Images

Иран поиска президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде арестуван за убийството на генерал Касем Солеймани, съобщи полуофициалната новинарска агенция Fars.

Американският държавен глава е един от 36-те човека, обвинени от местното правителство във "убийство и тероризъм" заради въздушния удар с дронове в Багдат, отнел живота на високопоставеният военен.

По думи на главният прокурор на Техеран Али Алкасимер Тръмп ще бъде преследван веднага след края на мандата му, като от Иран са поискали срещу него и останалите обвиняеми да бъде издадена най-спешната червена бюлетина.

Въпреки това се очаква Интерпол да не удовлетвори исканията.

След убийството президентът на САЩ каза, че Солеймани е трябвало да бъде отстранен много по-рано. От Пентагона обвиняват генерала за смъртта на стотици американци:

"Генерал Солеймани активно разработваше планове да атакува американски дипломати в Ирак и региона," гласеше официалната им позиция през януари. "Покушението целеше да предотврати подобни бъдещи планове на Иран."

В началото на юли говорител на иранския съд обяви в началото на юни, че местен гражданин е получил смъртна присъда по обвинения за това, че е разкрил местонахождението на Солеймани на американските разузнавателни служби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024