Айрис Апфел - модната икона на Ню Йорк почина на 102 години Снимка: © Getty Images

Айрис Апфел - интериорен дизайнер и топ икона на Ню Йорк е починала на 102-годишна възраст.

Говорителят ѝ Стю Лозър потвърди новината.

Като изтъкнат специалист по винтидж платове, Апфел консултира различни проекти, включително и в Белия дом.

През последните години тя е вдъхновението зад няколко музейни изложби и документален филм, а напоследък можеше да бъде видяна и в рекламни кампании за H&M, eBay, Citroën. Дори Барби имат кукла Айрис, направена по неин образ и подобие.

В Инстаграм профила ѝ, който е с повече от два милиона последователи, нюйоркчанката се описваше като "най-възрастната жива тийнейджърка в света", а известното ѝ мото гласеше - "повече е повече, а по-малкото е скучно".

През 2005 г. личната ѝ колекция от винтидж и дизайнерски аксесоари и дрехи е изложена в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Озаглавена "Rara Avis (Рядка птица): непочтителната Айрис Апфел", изложбата за първи път се фокусира върху жива жена, която не е дизайнер. Също за първи път Apfel сама облича манекените, като ги стилизира по своя уникален и ярък начин.

Сблъсквайки цветове, текстури и щампи, Апфел съчетаваше дизайнерски парчета с по-уникални находки. Обеци от паста от XVIII в. и мексикански кован сребърен колан бяха показани с кутюрни произведения от Dior и James Galanos.

Отзвукът беше безпрецедентен. Джорджо Армани и Карл Лагерфелд присъстваха на откриването, а Апфел е изстреляна към модната слава.

Родена като Айрис Барел през 1921 г. в Куинс, Ню Йорк, тя учи история на изкуството в Нюйоркския университет, а по-късно посещава художествено училище в Университета на Уисконсин.

Първата ѝ професия е като копирайтър в Women's Wear Daily. По-късно работи за интериорния дизайнер Елинор Джонсън, както и за илюстратора Робърт Гудман.

През 1948 г. се омъжва за Карл Апфел. Две години по-късно двамата основават текстилната фирма Old World Weavers и я управляват до пенсионирането си през 1992 г. Работата им включва проекти за реставрация за клиенти, сред които Грета Гарбо и Ете Лаудер, както и работа в Белия дом за девет президенти, сред които Айзенхауер, Кенеди, Никсън, Рейгън и Клинтън.

На 91-годишна възраст тя става най-възрастната звезда на корицата на списание Dazed, а през 2019 г. подписва договор с една от най-големите агенции за модели в света - IMG.

"Не бих искала да спирам часовника. Не, това би било толкова скучно. Би било все едно да попадна в машина на времето, в изкривяване на времето. Това не ми харесва. Мисля, че разнообразието е подправката на живота", отговоря Апфел през 2018 г., запитана какво мисли по темата с остаряването на жената.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024