Ирландия глоби Instagram с впечатляващите 405 млн. евро Снимка: © Getty

Ирландската комисия за защита на личните данни (DPC) наложи глоба от 405 млн. евро социалната мрежа Instagram.

Причината е начинът, по който Instagram обработва информацията за деца.

Санкцията е втората по големина, наложена съгласно строгите правила на ЕС за защита на личните данни, след като миналата година регулаторите на Люксембург глобиха Аmazon със 746 млн. евро.

Платформата планира да обжалва глобата, обяви говорител на компанията-майка Meta Platforms.

Разследване, започнало през 2020 г., е установило, че Instagram разрешава на деца на възраст между 13 и 17 години да управляват бизнес акаунти, което улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на малолетния потребител.

Следващата седмица ще бъдат обявени детайли за нарушението и за мотивите социалната платформа да бъде наказана с такава забележителна сума.

От Instagram вече коментираха, че внимателно разглеждат решението на комисията и че имат възражения срещу начина, по който е изчислена глобата.

Според тях разследването е фокусирано върху "стари настройки", които са били актуализирани преди повече от година, и оттогава има актуализация за поверителност за тийнейджърите, включително автоматично настройване на профилите им като лични, когато се присъединят.

"Продължаваме внимателно да разглеждаме останалата част от решението, но преди повече от година пуснахме нови функции, с които да предпазим тийнейджърите и тяхната информация да бъде поверителна", каза говорителят на Meta.

Съгласно правилата на ЕС за защита на личните данни ирландският надзорен орган е водещият регулатор за много американски технологични компании с европейски централи в Дъблин.

Надзорният орган има множество други разследвания на компании, притежавани от Meta. Миналата година той наложи глоба на WhatsApp в размер на 225 млн. евро за нарушаване на правилата за прозрачност при споделянето на данни на хората с други компании на Meta.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024