Легендарният британски актьор Антъни Хопкинс публикува специално обръщение към своите последователи в социалните мрежи, за да сподели 45-тата годишнина от момента, в който е отказал алкохола. 

Няколко дни преди да навърши 83 г., носителят на "Оскар" се обърна към всички хора, които се измъчват заради самотата от изолацията или се опитват да избягат от страховете си, докато затъват в зависимостта. 

"Тази година беше тежка, пълна с мъка и тъга за много, много, много хора. Но точно преди 45 години получих едно важно предупреждение. Бях на крачка от катастрофата. Напивах се до смърт. Но получих послание. Една малка мисъл, която питаше: "Искаш да живееш или искаш да умреш?". Казах, че искам да живея. И изведнъж почувствах облекчение, а животът ми оттогава насам e прекрасен", казва Антъни Хопкинс в своето обръщение. 

Актьорът често е споделял за борбата си с алкохолизма в първите години на своята кариера. Дебютът му в театъра датира от 1960 г., по-късно става ученик на сър Лорънс Оливие, а през 1968 г. пробива и в киното с "Лъвът през зимата" в компанията на Питър О'Тул и Катрин Хепбърн.

Хопкинс споделя, че през 60-те и средата на 70-те години е било почти невъзможно да работи, защото обикновено е бил с тежък махмурлук. Описва се като "отвратен, разорен и ненадежден" човек в годините, в които алкохолизмът му е бил неконтролируем. 

Животът му обаче се преобръща няколко дни след Коледа през 1975 г. Хопкинс запазва благодарността си за жена от "Анонимните алкохолици", която е помогнала да преодолее зависимостта си, като го пита: "Защо просто не се довериш на Бог?".

В свое старо интервю той сравнява онзи свой призив за помощ с форма на молитва. Хопкинс се самоопределя като агностик ("агностикът се съмнява, атеистът отрича"), "грешник като всеки друг", и като човек, който има нужда да вярва в наличието на нещо много по-голямо от собствената му личност - мисъл, която му носи свобода и облекчение. 

Антъни Хопкинс споделя, че и досега има трудни дни и "малки моменти на съмнение", но независимо от всичко полага усилия да задържи постигнатото. 

"Днешният ден е онова утре, за което толкова много се притесняваше вчера. Обръщам се към младите хора - не се предавайте. Не спирайте да се борите. "Бъдете дръзки и мощни сили ще се притекат на помощ". Това ме поддържа през целия живот", казва Хопкинс. 

Актьорът прекара по-голямата част от 2020 г. в самоизолация заради пандемията от Covid-19, като често публикуваше снимки и клипове от поредния ден в карантина, докато рисува, свири на пиано, рецитира Шекспирови пиеси или просто се отдава на "лудостта" си. 

На 31 декември Хопкинс ще навърши 83 г. и е твърдо убеден, че "Новата година ще бъде най-хубавата". 


"Двамата папи": дебат за вярата, пицата и обувките на светия отец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина