Искате новият PlayStation 5 за Коледа? Тази година може би ще е невъзможно

На 19 ноември Sony пусна в продажба в Европа PlayStation 5. Новата версия на конзолата се чакаше от дълго време, след като предишната версия PS4 бе на разположение на геймърите още от края на 2013-а, а и новата обещава впечатляващи подобрения. Седмица по-рано конзолата бе налична първо в САЩ.

Към днешна дата обаче PS5 не може да се купи на практика никъде, а добралите се до него са малцина.

Датата на пускане в продажба изглеждаше перфектна за евентуален подарък за Коледа, пък и с оглед на очертаващите се зимни месеци на изолация. Само че желаещите май ще трябва да се въоръжат с търпение. Защото е много вероятно PS5 да не бъде вашият коледен подарък.

"Абсолютно всичко е продадено", призна Джим Райън, CEO на Sony Interactive Entertainment. "Прекарах по-голямата част от миналата година да опитам да подсигуря, че можем да генерираме достатъчно търсене на продукта. А сега прекарвам много повече време в опит да увелича предлагането, за да отговоря на това търсене."

Пуснатото в продажба бе изкупено буквално за часове от магазините като повечето бройки бяха подсигурени от желаещите с предварителна заявка и въпреки цената от 499 долара за пълната версия.

Но как е възможно да няма достатъчно бройки PS5?

Конкретен отговор на този въпрос към момента не се дава, но запознати смятам, че има много логично обяснение и то е свързано с настоящата пандемична обстановка и икономическа криза. "Sony не прави много пари от PS5 и не иска да свръхпроизведе конзолата, влизайки в рецесия", коментира Майкъл Пахтър, анализатор от Wedbush. А неговата теория се подкрепя от статия на Bloomberg от април, според която Sony планира лимит на производството в първата година на PS5.

Ролята на COVID-19 е свързана най-вече с ограниченията по производство и логистика, а и както става ясно от думите на Джим Райън, очакванията са били за по-слабо търсене. Само че изправени пред ново продължително стоене вкъщи, потребителите искат забавлението, което PS5 гарантира.

В световен мащаб продажбите на PS4 са 113 милиона, а очакванията на Райън са огромна част от тях да минат на новата версия. Около 25% пък ще дойдат от нови потребители или такива, които преминават към PlayStation от друга конзола.


А като говорим за друга конзола - то големият конкурент Xbox пусна своята нова Xbox Series S (плюс по-евтината Series X) по-рано през ноември. Може би идеален шанс да привлекат част от потребителите на PlayStation? Нищо подобно. Ситуацията с конзолата на Microsoft е абсолютно същата като тази с конкурента - не може да бъде открита никъде!

По принцип очакванията са за превес в продажбите на PS5, но в момента ситуацията е такава, че потребителите ще купят това, което открият налично първо. Но дали изобщо ще има достатъчна наличност в скоро време? Отговорът е по-скоро отрицателен.

В България положението е същото. Определените за родния пазар бройки бяха изкупени за часове и в момента навсякъде ще откриете надпис "изчерпана наличност". От големите онлайн магазини споделят, че се надяват все пак да заредят нови бройки от PS5 за Коледа, но не могат да го гарантират, тъй като всичко зависи от капацитета на производителя и това колко от ценните конзоли ще бъдат насочени към България.

Другият вариант е чрез чуждестранни сайтове, където шанс уж има, но до голяма степен е въпрос на късмет. На британския сайт на Amazon пише, че "не знаем, дали тази стока ще бъде отново в наличност". Все пак потребители получават отговор да рефрешват сайта, за да не пропуснат момента на зареждане. Amazon USA обещава, че скоро ще има нови бройки, а Walmart обяви датата 25 ноември за начало на нови продажби. Най-вероятно обаче за няколко часа всичко налично ще бъде продадено и чакането отново ще започне наново.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024