"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим

Палестинската радикална групировка „Ислямски джихад” (ИД) обстреля днес с ракети Йерусалим от ивицата Газа.

Това се слува в продължение на от новия конфликт между палестинските екстремисти и Израел, който навлезе в своя трети ден и вече взе поне 32 жертви, плюс 200 ранени.

Бригадите „Ал Кудс” - военното крило на ИД, излязоха с официално изявление, че са "изстреляли ракети" по града, малко след като сирените за въздушно нападение в Йерусалим бяха активирани и се чуха експлозиите.

Това е първата ракетна атака срещу града в настоящия кръг от насилие.

От петък насам към Израел са били изстреляни поне 600 палестински ракети и и снаряди, каза израелски официален представител.

Според него, страната е започнала военна операция поради "непосредствена заплаха" от "Ислямски джихад".

При ударите на Израел по ивицата Газа бяха убити двама от лидерите на групировката - Халед Мансур и Дайсер Джабари. Освен тях са загинали още 30 палестинци, сред които няколко бойци от ИД, но и шест деца. Израел обаче обвини "Ислямски джихад", че вчера е изстреляла заблудена ракета, която е убила децата в Джабалия, Газа.

Това е най-сериозния обстрел между Израел и Газа след 11-дневния конфликт през май 2021 г., в който загинаха над 200 палестинци и дузина израелци.

Израелската армия предупреди, че настоящата операция с кодово име "Зазоряване" може да продължи поне седмица.

Днешният ракетен обстрел по Йерусалим бе в отговор на снощното убийство на високопоставения лидер на ИД Халед Мансур при въздушен удар по къща в бежански лагер Рафа в южната част на Газа. Преди това командирът оцеля при пет опита за ликвидирането му от израелските военни, които го обвиниха в планиране на бойни операции извън Газа.

Освен че нанесе въздушни удари, израелската армия арестува и десетки членове на ИД при нападение по мрежа от тунели, прокопани от групировката на окупирания Западен бряг на река Йордан.

Засега "Хамас", най-голямата въоръжена групировка в района, която има сходна идеология с "Ислямски джихад" и често координира действията си с него, не се включва в обстрела.

В резултат на това няма съобщения за израелски въздушни удари, насочени към "Хамас", което би било равнозначно на ескалация на конфликта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024