Испания е изпратила 219 страници с доказателствени материали в Специализираната прокуратура по т.нар. "Барселонагейт" - разследването по сигнал за пране на пари около придобиването на луксозна вила от Борислава Йовчева, която се спряга за близка до бившия премиер Бойко Борисов. 

Данните са предоставени в понеделник, 14 февруари, по една от двете заповеди за разследване, издадени от българската прокуратура. 

Изискани са разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация и др. 

Говорителят на Спецпрокуратурата обаче не отговори дали в тях има данни за извършено престъпление и уличени лица. Предстои да бъде направен превод на получените документи. 

"90% от действията по разследването са извършени, предстои анализ на информацията, която сме получили от Испания и изпълнение на втората заповед", каза Христо Кръстев от прокуратурата. 

Както Бойко Борисов, така и Борислава Йовчева вече са разпитани, каза още той. И двамата са дали показания в качеството на "свидетели" по случая. Възможно е да бъдат призовани нови лица или да бъдат преразпитани същите хора, ако са предоставени нови доказателства за престъпления.

До момента българската прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по "Барселонагейт" въпреки оценката на испанските служби, че има съмнения за пране на пари в размер на над 5 млн. евро. 

От прокуратурата се оплакаха от липса на съдействие от страна на МВР, които вече обявиха, че имат справка от испанските служби за напредъка на разследването. Още преди две седмици вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че данните ще бъдат предоставени на Върховната касационна прокуратура. 

ДАНС са предоставили 26 страници с материали - текст и снимки - които според Кръстев са на английски език, без да е посочено кой е издателят и съставителят на документите.

"Доказателства по делото и проверка на всички факти и обстоятелства следва да се извършват по реда на НПК от екипа следователи, който сме формирали. Не може да има две висящи за едно и също нещо производства", каза ръководителят на Спецпрокуратурата Веселина Маджарова. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне