Испания е изпратила 219 стр. с материали по "Барселонагейт"

Испания е изпратила 219 страници с доказателствени материали в Специализираната прокуратура по т.нар. "Барселонагейт" - разследването по сигнал за пране на пари около придобиването на луксозна вила от Борислава Йовчева, която се спряга за близка до бившия премиер Бойко Борисов.

Данните са предоставени в понеделник, 14 февруари, по една от двете заповеди за разследване, издадени от българската прокуратура.

Изискани са разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация и др.

Говорителят на Спецпрокуратурата обаче не отговори дали в тях има данни за извършено престъпление и уличени лица. Предстои да бъде направен превод на получените документи.

"90% от действията по разследването са извършени, предстои анализ на информацията, която сме получили от Испания и изпълнение на втората заповед", каза Христо Кръстев от прокуратурата.

Както Бойко Борисов, така и Борислава Йовчева вече са разпитани, каза още той. И двамата са дали показания в качеството на "свидетели" по случая. Възможно е да бъдат призовани нови лица или да бъдат преразпитани същите хора, ако са предоставени нови доказателства за престъпления.

До момента българската прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по "Барселонагейт" въпреки оценката на испанските служби, че има съмнения за пране на пари в размер на над 5 млн. евро.

От прокуратурата се оплакаха от липса на съдействие от страна на МВР, които вече обявиха, че имат справка от испанските служби за напредъка на разследването. Още преди две седмици вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че данните ще бъдат предоставени на Върховната касационна прокуратура.

ДАНС са предоставили 26 страници с материали - текст и снимки - които според Кръстев са на английски език, без да е посочено кой е издателят и съставителят на документите.

"Доказателства по делото и проверка на всички факти и обстоятелства следва да се извършват по реда на НПК от екипа следователи, който сме формирали. Не може да има две висящи за едно и също нещо производства", каза ръководителят на Спецпрокуратурата Веселина Маджарова.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024