Снимка: © Getty Images

Испания отчете нов мрачен рекорд, след като регистрира деня с най-много жертви вследствие на Covid-19. Смъртните случаи в страната през последното денонощие бяха общо 849 – с 11 повече от досегашния най-висок брой, отчетен в неделя.

Общо почиталите в Испания вследствие на заразата станаха 8189, съобщиха здравните власти. Само в Италия са регистрирани повече – 11 591, а що се отнася до броя на заразените, в Испания те са 94 417. Италия е отчела над 101 хиляди, а най-много има в САЩ – повече от 164 хиляди души.

Здравните власти в Испания обявиха, че в интензивни отделения остават 5607 души, а броят на оздравелите е вече над 19 хил. души.

Въпреки че Испания отчете най-мрачния си ден от началото на пандемията, процентният растеж на броя смъртни случаи на дневна база намалява, пише El Pais. Изданието припомня, че последният доклад на здравните власти показва увеличение от 11,5%, а миналата сряда цифрата е била 27,3%.

Причината за това е тенденцията към увеличаване на регистрираните заболели, като във вторник към общия им брой бяха добавени още 9222 души. Това е увеличение с 10,8%, а в предишните дни бяха отчетени съответно 8,1% и 9% нарастване. 

Координаторът по спешните въпроси към Министерството на здравеопазването Фернандо Симон обаче каза, че не може да става въпрос за тенденция. 

Преди дни правителството в Испания одобри почти пълното спиране на икономиката, с драстични ограничения в производството, за да ограничи разпространението на коронавируса и да избегне срива на здравната система. Целта е да бъде намалено придвижването от понеделник до петък, за да може тези дни да станат като обичайни почивни, а така да се намали шансът за предаване на заразата.. Мярката влезе в сила от 30 март до 9 април.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа