Снимка: © Getty Images

Испания отчете нов мрачен рекорд, след като регистрира деня с най-много жертви вследствие на Covid-19. Смъртните случаи в страната през последното денонощие бяха общо 849 – с 11 повече от досегашния най-висок брой, отчетен в неделя.

Общо почиталите в Испания вследствие на заразата станаха 8189, съобщиха здравните власти. Само в Италия са регистрирани повече – 11 591, а що се отнася до броя на заразените, в Испания те са 94 417. Италия е отчела над 101 хиляди, а най-много има в САЩ – повече от 164 хиляди души.

Здравните власти в Испания обявиха, че в интензивни отделения остават 5607 души, а броят на оздравелите е вече над 19 хил. души.

Въпреки че Испания отчете най-мрачния си ден от началото на пандемията, процентният растеж на броя смъртни случаи на дневна база намалява, пише El Pais. Изданието припомня, че последният доклад на здравните власти показва увеличение от 11,5%, а миналата сряда цифрата е била 27,3%.

Причината за това е тенденцията към увеличаване на регистрираните заболели, като във вторник към общия им брой бяха добавени още 9222 души. Това е увеличение с 10,8%, а в предишните дни бяха отчетени съответно 8,1% и 9% нарастване. 

Координаторът по спешните въпроси към Министерството на здравеопазването Фернандо Симон обаче каза, че не може да става въпрос за тенденция. 

Преди дни правителството в Испания одобри почти пълното спиране на икономиката, с драстични ограничения в производството, за да ограничи разпространението на коронавируса и да избегне срива на здравната система. Целта е да бъде намалено придвижването от понеделник до петък, за да може тези дни да станат като обичайни почивни, а така да се намали шансът за предаване на заразата.. Мярката влезе в сила от 30 март до 9 април.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"