Испания в криза: Купени са неефективни тестове от китайска фирма без лиценз Снимка: © Getty Images

Посолството на Китай в Мадрид съобщи, че бързите тестове за COVID-19, които Испания закупи от страната им, са били предоставени от компания без лиценз, предава El Pais. Тестовете не са ефективни, тъй като точността им е едва 30%, а трябва да е над 80%, пише изданието.

Испания поръча около 340 хиляди теста и част от тях вече са използвани. Експертите препоръчват употреба на тестовете PCR, които дават по-бавни резултати, но са по-ефективни.

Китайското министерство на търговията е предложило на здравното министерство на Испания „списък с препоръчани доставчици“, в който компанията Bioeasy, която достави тестовете, не е е фигурирала, пишат от Китайското посолство в Twitter. Съобщават също така, че компанията няма официален лиценз, издаден от китайската Национална администрация за медицински продукти.

Координаторът по спешните въпроси към Министерството на здравеопазването на Испания – Фернандо Симон, каза в четвъртък, че дневно в страната се използват между 15 хиляди и 20 хиляди от тестовете с по-бавен резултат. Те отчитат дали човек е заразен в рамките на четири часа, докато бързите тестове действат за 10-15 минути.

Здравната криза в Испания продължава, след като властите в страната отчетоха нови 655 смъртни случая за изминалото денонощие вследствие на коронавируса. Това означава, че жертвите са по-малко от обявените в сряда 738. Общо те вече са 4089 и само Италия има повече – 7503.

За последните 24 часа в Испания са регистрирани нови 6673 случая на заразата, с което общият брой на отчетените случаи стана 56 188. Излекуваните са 7015 души, но в критично състояние остават над 3100 души.

Кривата в Испания нараства експоненциално от 9 март насам, когато заразените за първи път минаха 1000 души.

Столицата Мадрид остава най-засегнатият район, като близо една трета от общия брой регистрирани с COVID-19 в страната се намират в града. Каталуния е друга от областите, в които здравната криза се задълбочава. Там отчетените случаи вече са 11 592.

Поради тази причина Испания удължи извънредното положение с 15 дни. Парламентът заседава цяла нощ и след полунощ реши то да важи до 12 април.

"Не беше лесно да удължим извънредното положение“, каза министър-председателят Педро Санчес. „Убеден съм, че единственото ефикасно действие срещу вируса е социалната изолация“. Извънредните мерки действат от 14 март насам.

Премиерът на Каталуния Ким Тора, който е заразен с коронавирус, поиска почти пълна блокада в областта. Той се позова на статистиките от научен доклад, според който в областта се очаква пикът на заразата да настъпи към 24 април. Към момента там случаите на COVID-19 са над 11 500, а дотогава може да нараснат между 7600 и 13 хиляди, стана ясно от модела на учените, който Тора използва.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024