Снимка: © getty images

Испания се превърна във втората държава в света с най-много смъртни случаи от Covid-19. Европейската страна изпревари Китай, откъдето тръгна заразата, и е единствено зад Италия.

Починалите в Испания вече са 3 434, което е с 27% повече спрямо вторник. Броят на болните там също нарасна с 20% и вече е 47 610 души. 

Фернандо Симон, координатор на правителството в извънредното положение, съобщи, че се очаква скоро да се стигне до пика на разпространението, но и също, че тази седмица ще бъде особено тежка за испанците.

В Китай смъртните случаи са 3 281. В Италия те са 6 820, като междувременно там вече има повече заразени (69 176), отколкото в региона Хубей - първият епицентър на Covid-19.

В резултат на това италианското правителство въведе допълнителни мерки за справяне с разпространението на коронавируса. Заразените, които не спазват домашна карантина, вече ще бъдат заплашени от една до пет години затвор, а глобите, които ще получат се увеличиха от 400 евро на 3 000 евро. Бизнесите, които нарушават правилата за ограничаване на разпространението ще бъдат спирани за период от пет до тридесет дни. Правилата ще бъдат преразглеждани всеки месец до края на юли, като могат да стават все по-стриктни.

Индия също влезе под карантина, като бе прието всички услуги, които не са жизненоважни да бъдат преустановени за месец. В това число влизат публичния транспорт и моловете.

Прочети