Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му Снимка: © Getty Images

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че временно спира да изпълнява обществените си задължения и обмисля да подаде оставка заради атаките, на които семейството му е подложено през последните месеци.

Действието се разви, след като в сряда испански съд оповести, че започва разследване срещу съпругата на Санчес, Бегона Гомес, за предполагаема търговия с влияние, докато е била университетски преподавател.

Жалбата за това е дошла от организацията "Чисти ръце", свързана с крайната десница. Нейното твърдение е, че Гомес е използвала влиянието си като съпруга на премиера, за да осигури спонсори за воден от нея университетски магистърски курс.

"Трябва ми време, за да помисля. Спешно трябва да намеря отговор на въпроса, който не спирам да си задавам: Заслужава ли си да остана на поста си въпреки всички опити за очерняне от страна на десните и крайнодесните?", пише Санчес в писмо от 4 страници, публикувано в профила му в X.

Испанският вестник El Diario публикува изтекла версия на иска срещу съпругата на Санчес, който включва жалба и публикации в различни медии. Те не са достатъчно сериозно доказателства и предварителното разследване вероятно ще приключи без повдигане на обвинение.

Въпреки това испанският премиер спря всички публични изяви за следващите няколко дни и ще обяви решението си как продължава по-нататък на 29 април.

"Трябва ли да остана начело на правителството, или да си тръгна с чест. Въпреки че крайнодесните ме представят като карикатура, аз не съм привързан към този пост. На него съм заради чувството си за изпълнение на обществения си дълг," написа той.

Санчес, който е на длъжността от 2018 г., беше преизбран за премиер през ноември миналата година. На предсрочните избори през юли неговата Социалистическа партия беше втора, но постигна споразумения с няколко по-малки формации, които подкрепиха възстановяването на неговото коалиционно правителство на малцинството с твърдолявата партия "Сумар".

Ако Санчес подаде оставка, трябва да бъде избрано служебно правителство, докато парламентът одобри друг кандидат, който да формира кабинет.

Другата възможност е да поиска вот на доверие към правителството, за който е небходимо гласуване с обикновено мнозинство.

Писмото на Санчес идва и на фона на важни избори в страната: предсрочни регионални избори в Каталуния на 12 май и европейските избори през юни.

Очакванията бяха той да влезе в битката за председател на Европейския съвет заедно с бившия португалски премиер Антониу Коща и бившата министър-председателка на Дания Мете Фредриксен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024