Истанбул се е превърнал в предпочитана дестинация за хиляди руски граждани, които бягат от родината си заради несъгласието си с военната инвазия на Владимир Путин в Украйна.

"От Третия Рим - към Втория Рим" - така The Economist озаглавява своя публикация, в която прави сравнение между масовата политическа емиграция от 20-те години на миналия век след болшевишката революция в Русия и днешния приток на руснаци към турския мегаполис.

Само за няколко седмици близо 14 000 руски граждани са избягали в Турция, според "Хюриет".

Сред тях има и видни политически фигури като Анатолий Чубайс - доскорошният съветник на Путин по въпросите на устойчивото развитие и "архитект" на руската приватизация от 90-те години по време на управлението на Борис Елцин.

Чубайс и съпругата му са заминали за Истанбул, като едновременно с това той е подал оставка от позициите си в Кремъл.

Градът е станал убежище на хиляди политически активни руски граждани - противници на войната. Сред тях има блогъри, журналисти, университетски преподаватели, предприемачи, IT-специалисти, музиканти, правозащитници, свидетелства "Хюриет".

По данни на "Гардиън" в Истанбул има поне 150 представители на руски независими медии, повечето от които бяха силно цензурирани или директно закрити след началото на войната. "Новая газета" разказва и историите на юрист от екипа на Михаил Ходорковский и общинска съветничка от Москва, кито също са се евакуирали в града.

Руснаците и украинците не са длъжни да притежават виза, за да могат да влязат в Турция. За разлика от повечето европейски държави - Турция не затвори въздушното си пространство за пътнически самолети от Русия. Това прави страната една от малкото дестинации, до които руските граждани могат да се преместят поне временно. Безвизовият режим им осигурява свободно право на пребиваване за три месеца.

23-годишна жена на име Анна пристига в Турция на 7 март заедно със семейството си, приятели и три котки, разказва "Хюриет". Младата жена твърди, че е започнала да получава всекидневни панически атаки след началото на войната в Украйна, защото се е страхувала, че Русия ще остане зад нова "желязна завеса", границите ще затворят и напускането на страната ще стане невъзможно. На 8 март "Аерофлот" прекрати полетите си в чужбина, с изключение на Беларус.

Софтуерен инженер на име Вадим Филир напуска Санкт Петербург в посока Истанбул, след като участва в антивоенните протести и наблюдава полицейските репресии. Приятелката му има бизнес контакти в града, затова избират Турция. Самолетните им билети са анулирани неколкократно, преди да успеят да организират полета си.

Семейството му остава в Русия и подкрепя режима на Путин.

Вадим казва пред "Хюриет", че никога няма да се върне в Русия, докато настоящият режим е на власт - макар че няма представа какво ще се случи с живота му оттук нататък.

Цигуларят Владимир Пискунов от Филхармоничния оркестър на Екатеринбург и неговата приятелка бягат от Русия още на 28 февруари, като напускат работните си места. Приятелката му е украинка, а двамата осъзнават, че "Русия ще стане опасно място за нея".

Първо правят опит да отидат до Словения, но границите са затворени. Тогава се насочват към Турция.

Сред избягалите в Истанбул има и млади мъже, които се страхуват, че може да бъдат повикани на военна служба.

Много от емигрантите са милениъли, които са израснали в постсъветска Русия, имат професии, които са обвързани с комуникация с чуждестранни партньори, и разполагат със средства, които им позволяват да потърсят нов живот зад граница.

Нестабилността и мрачните прогнози за бъдещето на Русия под управлението на Путин ги карат да бягат.

Самият Путин не се колебае да призовава за "самопрочистване" на населението от "национални предатели", които "не са с Русия", а имат прекалено западно самосъзнание.

Политиката на "отворени врати" на Турция привлича не само опонентите на Путин, но и хора, които явно са се облагодетелствали от режима му - като Роман Абрамович.

Преди дни една от суперяхтите му беше оставена на пристанище в Турция в опит да бъде спасена от запориране заради санкциите срещу него в ЕС.

Засега Анкара се въздържа от налагане на ембарго върху Русия за разлика от САЩ и ЕС - ход, който може да създаде "вратичка" за олигарсите и политиците, санкционирани от Запада.

A историята наистина се повтаря: точно преди век 200 000 руснаци, украинци, азери и грузинци бягат в същата посока след Болшевишката революция. Както разказва "Новая газета":

"Преди сто години, претърпелите окончателно поражение от Червената армия белогвардейци и хиляди цивилни граждани пристигат в Константинопол. В града се отварят руски кафенета, издават се вестници, кипи културен живот. Уви, преселнците бързо обедняват. Руските офицери се принуждават да работят като чистачи на обувки и шофьори, а жените им - като сервитьорки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"