"Скъпи съпруже, тъй като си зает в компанията на други хора, обявявам тук нашия развод." Това написа дубайската принцеса Шейха Махра в публикация в Instagram профила си.

Шейха Махра е дъщеря на шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум - министър-председател и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (УАЕ) и емир на Дубай.

Съпругът ѝ - или потенциално бивш съпруг, шейх Мана - е син на шейх Мохамед бин Рашид бин Мана Ал Мактум. Той също е кралска особа със сериозни позиции.

Двамата се венчаха преди малко повече от година и имат дъщеричка, която се роди през май.

Сега постът на шейха Махра към съпруга ѝ завършва с думите "Развеждам се с теб, развеждам се с теб и се развеждам с теб". Тройното отричане от брака е ислямска практика, която обаче е забранена в много мюсюлмански страни. А и там, където е приета, се използва от съпрузи бързо да се разведат със съпругите си - не и обратното, припомня BBC. До момента няма коментар от кралското семейство в Дубай.

В интернет пространството не липсват и съмнения дали публикацията е автентична - тоест дали наистина неин автор е принцесата. От профила ѝ обаче липсват всички общи снимки с шейх Мана.

Sheikha-Mahra-Sheikh-Mana сватба

Шейха Махра е дъщеря на европейка - Зоуи Григоракос, и е доста образована. Това прави впечатление в биографията ѝ и може би обяснява смелата ѝ постъпка, нетипична за булките в арабския свят.

Махра получава основното си образование в частно училище в Дубай, след което завършва международни отношения в британски университет. Има и диплома от правителствената администрация на Мохамед бин Рашид и владее отлично гръцки език.

Принцесата участва в различни инициативи за подобряване на достъпа до образование за децата в Близкия изток и ограничаване на бедността, както и в кампании за повишаване на информираността за психичното здраве. Климатичните промени също са част от темите, с които се ангажира младата Махра.

Освен с филантропски инициативи, тя е популярна и с безупречния си стил и елегантност.

Този богат образ на смислена и интересна светска жена, в допълнение към синята ѝ кръв, я отвеждат на корицата на арабското издание на Harper's Bazaar.

"Как човек си придава успешно царствен вид? Не само с изтънченост, блясък, или дори елегантност – които, макар и да са необходими съставки, не са достатъчни. В случая на Нейно Височество шейха Махра бинт Мохамед бин Рашид Ал Мактум всичко изброено по-горе със сигурност е налице. Но това, което наистина я отличава, е тихата увереност и способността ѝ да ръководи без излишна суета. Истинска кралска особа – някой, който е колкото обичан, толкова и уважаван." Така изданието представя принцесата.

В интервюто прави впечатление отношението на Махра към мястото на жените в съвременния свят: "Нарастващото присъствие на жените в професионалния живот и перспективата за по-нататъшен растеж са аспекти, които очаквам с голям ентусиазъм."

Шейха Махра и конете

Още тогава тя намеква и за "предизвикателства, които идват от различните гледни точки" в брака ѝ с шейх Мана, но изразява увереност, че това е нормално.

Страстта ѝ към животните, особено конете, е значителна част от живота на принцесата. "Посветена съм на подкрепата и застъпничеството за всички животни и активно допринасям с времето и ресурсите си, за да окажа положително въздействие върху тези великолепни създания, които оказват дълбоко влияние върху живота ни", споделя тя пред изданието.

За Шейх Мана се знае, че е служил във въоръжените сили на ОАЕ. Участва в различни бизнеси, в това число AlBarada Trading, Dubai Tech, GCI real Estate Development и MM Group of Companies. Има и партьорства с някои популярни имена, като тенисиста Новак Джокович, инфлуенсъра Андрю Тейт и футболиста Артуро Видал.

Домът на Мактум (на арабски: آل مكتوم Āl Maktūm) - кралското семейство на емирство Дубай от 1833 година, е едно от общо шестте управляващи семейства на Обединените арабски емирства. Семейство Мактум е клон на клана Бани Яс - племенна федерация и доминираща сила в региона, който сега образува Обединените арабски емирства.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024