В последните години излизането вечер сякаш позагуби от чара си. Много от заведения за хранене подценяват качеството или количеството на храната за сметка на надценките в цените, персоналът е не особено дружелюбен, а на хората без резервация се гледа като на втора ръка излизащи.
Кога последното ви благодариха за бакшиш, така както го правят гърците? Донесоха ли ви някъде комплимент от заведението – за десерт въобще не смеем да питаме.
Все по-често срещаме и анонси от типа “Не можете да поръчате нищо извън менюто”, “Не работим с краставици”, “Кухнята е до 21:30”. Сервитьори, под пара, нервно ви напомнят, че изтича времето за последни поръчки или че трябва да “оправим” сметката, защото “смяната им е свършила”.
След един подобен случай, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели…
Пицата винаги е била повод за излизане, защото е онова нещо от кухнята, което не можеш да си направиш сам.
Инвестицията е неголяма, спестява време и нерви, като същевременно превръща приготвянето на пица в специален процес и лично удоволствие.
След малко четене се сдобихме с най-продавания уред в Обединеното кралство за 2024 година - пещта за пица на датската марка Witt. С изненада установихме, че сайтът на WittPizz “знае” български и предлага три модела. На външен вид те си приличат - разликата е големината на плочата, върху която печете - 13 (за 33 см. пица) или 16 инча (за 40 см. пица), дали тя се върти и има ли booster за температура.
Тя представлява чист камък, който после вадите и почиствате. Камъкът може да се вади и почиства, но по принцип почистването е с т.нар. пиролиза. Пещта се самопoчиcтва без уcилия като от cтeнитe и плочата падат вcички кaпки мaзнинa и ocтaнaли пapчeтa от хpaнa.
След малък рисърч установихме, че средният по цена модел - Witt Etna Ferno, който е около малко над 1300 лева е най-продаваната пещ за пици в Европа за 2024 година. По-продаваният модел е Rotante, заради въртящата се плоча.
Ако все още си мислите, че правите добра пица във фурната на печката, сега е моментът да се разделите с всички илюзии.
Домашните пещи на Witt работят на газ, загряват изключително бързо на много висока температура - в рамките на 15 -18 минути произвежда топлина до 500 °C (950 °F), а пицата е готова между 60 и 90 секунди.
Зад целият този успех стоят ключови иновации и технологии.
Един от забележителните елементи на модела ETNA Rotante е ротационният камък, който автоматично завърта пицата, за да осигури равномерно изпичане. Има го също и в най-малката пещ.
Това елиминира необходимостта от ръчно завъртане на пицата и гарантира перфектна коричка без прегаряния и студени зони.
Двойна горелка с U-образна форма ( С - при малки модел) е друго интересно инженерно решение.
Става дума за двойна горелка, която разполага с U-образна форма за оптимално разпределение на топлината. Това гарантира, че няма "студени зони" – всяка част от пицата се пече равномерно. С допълнителната "booster" горелка (налична в по-скъпия модел), пещта е готова за употреба само след 15 минути.
Голямата магия е в постоянната температура без нужда от повторно загряване. В много домашни пещи за пица проблемът е в загубата на топлина при отваряне и затваряне, докато Witt ETNA запазва температурата си стабилна, което позволява да се изпичат пица след пица без нужда от прекъсвания за повторно загряване.
Не очаквайте да видите уред с размер на скаричка за сандвичи. Пещта е висока 436 мм, широк е 663 мм и е дълбок 761 мм и тежи над 25 килограма.
Изборът на цветове е доста интересен, особено ако се спрете на оранжевото.
Това, което се постига с Witt и което винаги е било мираж в домашни условия до момента е мека пица с идеално хрупкава коричка покрая.
От вас зависи вече да експериментирате с брашна, ферментация и продукти.
Въпреки, че е най-бързата пещ за пици за ползване у дома, Witt е икономична откъм консумация на газ. Пещта използва по-малко газ благодарение на способността си да поддържа постоянна топлина по време на употреба.
Нещо доста важно, когато купуваме поредния уред у дома е дизайнът. Тук говорим за скандинавски стил с изчистени, но интересни форми. Разположени под ъгъл четири крака, които се сгъват и разгъват.
Триъгълната горна част, леко наподобява капака на спортен автомобил. През 2023 година фурната за пица печели наградите за дизайн IF. Те съществуват вече 70 години и са символ на забележителен дизайн и социален ангажимент. Пещта е наградена още с German Design Award и с отличието на чикагскията музей за архитектура и дизайн - Good Design.
Историята на Witt започва през 1993 г. в Дания като дистрибутор на уреди за бяла техника, но компанията бързо се разширява и диверсифицира своето портфолио. С времето Witt преминава от чисто дистрибуционна компания към разработчик на собствени продукти и ко-брандирани решения.
Следващата стъпка в стратегията на компанията е създаването на продукти, които съчетават иновации и висока функционалност. Така се ражда и пещта за пици Witt и иновацията с въртящата се на 360 градуса площ (плоча).
Истината е, че освен за вкъщи тази пещ е изключително добро решение, ако имате лятната къща или изнесена кухня на открито.
Няколко важни неща
1. Не поставяйте пещта на пода
Хубаво е да намерите правилното място за пещта и това да не бъде на земята, защото никак няма да ви е удобно, когато приготвяте няколко пици. Тук в услуга идва масата за пещ на колелца, която е в портфолиото на Witt.
2. Лопатката за пица е задължителна
Тя влиза безплатно в комплекта, но можете да си намерите и други аксесоари, с които да се обзаведете. В България не се предлага безплатно в комплекта, но е абсолютно задължителна за добрата пица.
3. Съставки за идеалната пица!
● За тестото изберете хубаво брашно, разгледайте и внимателно рецептите на сайта на WITT Pizza. Попаднахме и на един доста интересен български сайт.
● Дайте време на тестото - то не обича да се бърза.
● Научете се да разточвате на ръка, а не с точилка
● Най-хубавият сос е с пресни домати и босилек
● Чаша хубаво вино или добра компания винаги са добра добавка за една пица.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: