Снимка: © Getty Images

Прокурори от Северна Италия ще разпитат премиера на страната Джузепе Конте в петък, след като близки на жертви на новия коронавирус инициираха разследване относно предполагаема небрежност на правителството в реакцията срещу Covid-19.

Прокурорите са пътували до Рим от Бергамо – градът в близост до Милано, който стана най-голямото огнище на заразата на Апенините.

Конте каза, цитиран от BBC, че „изобщо“ не е „разтревожен“ за разпитването. „Всички разследвания са добре дошли. Гражданите имат правото да знаят и ние имаме правото да им отговорим“, сподели той.

Близките на жертвите на Covid-19 в Италия смятат, че огнищата на заразата, като градовете в област Ломбардия, е трябвало да бъдат изолирани по-рано.

В прокуратурата в Бергамо в четвъртък са били подадени 50 жалби срещу властите. Те са дело на гражданската инициатива „Noi Denunceremo“ (в превод – „Ще докладваме“). Тя се състои от близки на починали от новия коронавирус, които казват, че градовете Алсано и Нембро в област Ломбардия е трябвало да бъдат обозначени като „червени зони“ веднага след като заразата е била засечена в тях.

Въпреки това правителството закъсня с реакцията и заболяването бързо се разпространи из цяла Италия. В момента общият брой на заразените е над 236 хиляди, като активните случаи са малко повече от 30 000. Жертвите на Covid-19 в страната са 34 167, а над половината от тях са отчетени в Ломбардия.

„Ще докладваме“ е първата гражданска инициатива, основана заради пандемията. Но региона на Ломбардия е управляван от опозиционната дясна партия „Лига“ и мнозина обвиняват именно нейните членове, а не централното правителство, в реакцията срещу новия коронавирус.

Прокуратурата ще разпита още вътрешния министър Лучиана Ламоргезе и завеждащия здравното ведомство Роберто Сперанца. Тя цели да открие дали има правна основа за обвинения в проявена небрежност от страна на властите.

В момента Италия овладява пандемията и постепенно отпуска всички строги мерки. Преди повече от седмица бе взето решение гражданите, пристигащи от чужбина, да не се поставят под карантина – всичко това е опит да бъде спасен туристическият сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker