Италианската прокуратура разпитва премиера Конте заради отговора му срещу пандемията Снимка: © Getty Images

Прокурори от Северна Италия ще разпитат премиера на страната Джузепе Конте в петък, след като близки на жертви на новия коронавирус инициираха разследване относно предполагаема небрежност на правителството в реакцията срещу Covid-19.

Прокурорите са пътували до Рим от Бергамо – градът в близост до Милано, който стана най-голямото огнище на заразата на Апенините.

Конте каза, цитиран от BBC, че „изобщо“ не е „разтревожен“ за разпитването. „Всички разследвания са добре дошли. Гражданите имат правото да знаят и ние имаме правото да им отговорим“, сподели той.

Близките на жертвите на Covid-19 в Италия смятат, че огнищата на заразата, като градовете в област Ломбардия, е трябвало да бъдат изолирани по-рано.

В прокуратурата в Бергамо в четвъртък са били подадени 50 жалби срещу властите. Те са дело на гражданската инициатива „Noi Denunceremo“ (в превод – „Ще докладваме“). Тя се състои от близки на починали от новия коронавирус, които казват, че градовете Алсано и Нембро в област Ломбардия е трябвало да бъдат обозначени като „червени зони“ веднага след като заразата е била засечена в тях.

Въпреки това правителството закъсня с реакцията и заболяването бързо се разпространи из цяла Италия. В момента общият брой на заразените е над 236 хиляди, като активните случаи са малко повече от 30 000. Жертвите на Covid-19 в страната са 34 167, а над половината от тях са отчетени в Ломбардия.

„Ще докладваме“ е първата гражданска инициатива, основана заради пандемията. Но региона на Ломбардия е управляван от опозиционната дясна партия „Лига“ и мнозина обвиняват именно нейните членове, а не централното правителство, в реакцията срещу новия коронавирус.

Прокуратурата ще разпита още вътрешния министър Лучиана Ламоргезе и завеждащия здравното ведомство Роберто Сперанца. Тя цели да открие дали има правна основа за обвинения в проявена небрежност от страна на властите.

В момента Италия овладява пандемията и постепенно отпуска всички строги мерки. Преди повече от седмица бе взето решение гражданите, пристигащи от чужбина, да не се поставят под карантина – всичко това е опит да бъде спасен туристическият сезон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024