Италианската версия на "Като две капки вода" забрани тъмния грим заради обвинения в расизъм Снимка: © Facebook.com/Като две капки вода

Къци Вапцаров като Луис Армстронг, Фики Стораро като Тина Търнър и Михаела Маринова в образа на южноафриканката Номсебо – шоуто „Като две капки вода“ е единственото място, на което можем да видим подобни превъплъщения. Те забавляват зрителите, но също така са обект на остри обвинения в расизъм през последните години - заради тъмния грим, който звездите използват да променят цвета на кожата си.

Италианската национална телевизия RAI се оказа най-критикувана и взе решение да забрани използването на тъмен грим и маски в своя ефир. Това се случи след протести на афро-италиански активисти, смятащи, че имитацията на чернокожи е обидна и расистка практика.

Именно RAI излъчва популярното телевизионно предаване „Tale e quale“ – италианският еквивалент на „Като две капки вода“. Точно то бе мишената на активистите, защото там звездите почти всяка седмица влизат в образи на чернокожи изпълнители. Целта на шоуто, което е популярно в много европейски държави, е да направиш максимално добра имитация – и вокално, и актьорски – за да спечелиш сума, която да дариш за благотворителна кауза.

В италианския вариант на предаването последните образи включват Бионсе, Уитни Хюстън, Стиви Уондър и Арета Франклин. За целта екипът по костюмите и прическите преобразява участниците и променя цвета на кожата им с гримове и маски.

Италианският рапър и продуцент от тунизийски произход Гали атакува остро актьора Серхио Мунис заради черния грим, който е използвал, за да го имитира. Според Гали това не е било нужно. „Достатъчни щяха да са само добър звук и приличен вид. Излишно е да използвате „BlackFace“, за да се преобразявате като други артисти“, написа той в Instagram.

Още преди няколко години в Италия се зароди кампанията #CambieRai, която е срещу расизма в обществените медии. След като от движението са изпратили писмо до RAI, телевизията е решила да прекъсне използваната дълги години практика. „След като ни писахте, бихме искали да заявим, че сме готови на всяка цена да предотвратим това (б.а. – тъмния грим) да се случи отново в ефира на RAI“, гласи отговорът на ръководството. То обявява още, че ще опита да „разпространи широко“ забраната.

Подобни случаи има и в други версии на шоуто, включително в „Като две капки вода“ по NOVA. Нюйоркската медийна компания Face2Face Africa, която следи новините за общността на чернокожите по целия свят, припомни случая с Михаела Маринова и певицата Номсебо от Южна Африка отпреди повече от месец. Гримьорите буквално преобразиха българската изпълнителка с грим и афро-прическа.

На сцената тя представи популярния хит „Jerusalema“ на зулу, включвайки в него типичните южноафрикански танци, а след шоуто сподели и няколко видеа от гримьорната в TikTok.

„Защо някой си мисли, че трансформацията в изцяло друга раса, което ще повиши ТВ-рейтинга, е нещо правилно?“, пишат от Face2Face Africa и добавят, че е „притеснително“ продуцентите да продължават с тази практика.

Продуцент е Global Films на Магърдич Халваджиян. От американската медия пишат, че екипът му е отправил извинение в TikTok след споделения клип на Михаела.

Потребител в Twitter от Южна Африка с никнейм Lia споделя изпълнението на Михаела Маринова с коментар: „Нали очите не ме лъжат…“.

„Това е страхотно забавление за тях? Отвратително“, пише друг потребител в социалната мрежа.

И още: „Толкова е ужасно, че вече се замислям дали това не е дълбок психологически проблем“; „Това се случва в цяла Европа и е много тъжно. Живял съм в Португалия и, за жалост, там темата с BlackFace не се възприема по същия начин като в Северна Америка“; „Защо не повикат чернокожи изпълнители, вместо да поставят продукцията си в риск във времена, в които равенството е все по-актуална тема“.

В българската версия на шоуто няколко участници са споделяли пред така наречения „бутон на късмета“, че не искат за следващото предаване да им се пада „черен образ“, и са уточнявали, че притесненията им са именно заради грима.

Такива имитации обаче има всяка седмица – заради факта, че много от най-известните световни изпълнители са чернокожи, а продуцентите работят усърдно с участниците да представят перфектни образи до последния детайл. Фики Стораро е имитирал Рей Чарлс, Тина Търнър и Бионсе. Азис е бил в образите на Чарлз и Еди, а Софи Маринова - на Амр Диаб. Къци Вапцаров е бил Ела Фицджералд и Луис Армстронг, като в последния случай Димитър Ковачев-Фънки от журито му се подигра защо са го направили рус.

„Като две капки вода“ е българската версия на испанското „Tu cara me suena“, разработено от Endemol и Antena 3. В момента у нас тече деветият сезон.

В Испания критики имаше заради грима на певицата Роко, която се преобрази като Нина Симон – известната активистка за граждански права на чернокожите. В Португалия известната местна звезда Toy понесе обвинения през 2012, след като се появи на сцената като Боб Марли – с типичната прическа и джойнт в устата.

През 2013 в Гърция имаше недоволство към продуцентите, след като Мандо беше направена досущ като Стиви Уондър и спечели кръга. Ерика Старкова се преобрази като The Weekend в Чехия и макар да обяви, че не иска да си слага тъмен грим, в крайна сметка го направи.

Един от участниците в Полша имитира рапърката Миси Елиът, хърватският актьор Далибор Петко сам се подигра с външния си вид като Бионсе, а и в Румъния имаше обвинения в расизъм заради шоуто. Там певецът Пепе беше „най-лошият“ Рик Джеймс в историята, пише Diet Prada.

В България обвинения в расизъм към продуцентите на „Като две капки вода“ имаше още през април 2020 г., когато певицата Дара изпълни един от хитовете на корейската поп група BTS. Тогава водещите Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков излязоха на сцената като севернокорейски войници с думите: „Вместо да изпееш някой хубав дискотечен севернокорейски хит, например "Вставай, страна огромная"... Ще лъскаш плаца от мен до следващото дърво!".

Отделно журито заяви, че не е разбрало дали Дара е момче, или момиче, а Фънки определи видяното като „кретения“.

Епизодът провокира критики от страна на някои български фенове на BTS, които обвиниха сценаристите на шоуто в расизъм, сексизъм, непознаване на историческите и културните особености на азиатските държави и подценяване на труда на членовете на групата.


"Ти пушка държал ли си?": Кого обиди шоуто "Като две капки вода"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024