"Ти пушка държал ли си? Чия пушка си държал? Вместо да изпееш някой хубав дискотечен севернокорейски хит, например "Вставай, страна огромная"... Ще лъскаш плаца от мен до следващото дърво!".

Това са част от шегите между водещите на "Като две капки вода" в изданието на музикалното риалити от 27 април, което предизвика критики и обвинения в расизъм. Сред недоволните се оказаха български почитатели на k-pop групата BTS.

Едва ли някой, който следи музикалната сцена в последните години, има нужда от представяне на южнокорейската формация: това е една от най-влиятелните бойбанди, истински попкултурен феномен, с лоялна база от последователи ("army") от цял свят. С няколко албума, филми, телевизионни предавания, рекламни партньорства с компании като Coca Cola, Samsung, Starbucks, Formula E, Hyundai и др., плюс масивно присъствие в социалните мрежи, BTS генерират приходи в размер на стотици милиони долара.

Неслучайно интересът към предаването, в което 21-годишната певица Дара трябваше да се превъплъти в един от членовете на BTS - Джимин, беше значителен. Оригиналното парче "Boy With Luv", което тя изпълни в ефира на Нова ТВ, държи рекорда на YouTube за най-голям брой гледания в първите 24 часа от публикуването му.

Дара неколкократно благодари на феновете на BTS за това, че са я подкрепяли по време на подготовката за шоуто, за да научи по-добре корейския текст на песента и да усвои тънкостите в образа на Джимин.

Изпълнението й заслужи похвала както от страна на журито (Фънки, Хилда Казасян, Юлиян Вергов), така и от зрителите, както може да се съди по еднозначните реакции в социалните мрежи на шоуто.

Въпреки това десетки фенове на BTS се оказаха разочаровани заради шегите и коментарите на водещите около качествата на k-pop музиката и външния вид на момчетата от корейската група.

Веднага след изпълнението на Дара, Димитър Рачков и Зуека излязоха на сцената, преоблечени във униформи и перуки, навяващи асоциации с образа на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун: "Ние сме другарите Ким Чен Зуй и Дим Ит Ър. Всички корейци, строй се, равнис, мирно! Вие в казарма ходили ли сте, бе? Ми как ще сте ходили. Няма да ви пуснат с тези коси. Какво е това - изгревът на слънцето ли е? Оранжев безвкус. Ужас. И какви са тия упадъчни танци? Ако бяхте в Северна Корея, отдавна щяхте да сте.. Танцувай на място с мен. Леви-десни-левни-десни. Май са само леви. Вместо да изпееш някой хубав дискотечен севернокорейски хит, например "Вставай, страна огромная". Или "Калинка" и "Катюша". Знаеш ли тия парчета? Нищо не знаеш. Ще лъскаш плаца от мен до следващото дърво...."

Музикантът и организатор на някои от най-големите рок и хеви метъл концерти в България Фънки коментира иронично, че не е чувал "по-голяма кретения" от оригиналното парче на BTS и че му идвало да се гръмне, когато е видял клипа на Boy With Luv. В контраст на това, той посочи, че изпълнението на Дара всъщност го е накарало да хареса песента.

В подобен, макар и доста по-мек стил бяха и оценките на Хилда Казасян и Юлиян Вергов. Джазпевицата от журито призна, че не е сред слушателите на BTS и че андрогинният външен вид на Джимин първоначално я е заблудил.

"Аз бях сигурна, че твоят образ е на момиче. Когато гледах днес, помислих господина с червената коса за момиче. Това ме обърка. Но това не ти попречи да направиш - той дали е момче или момиче, е негова си работа - да направиш точно това, което направи той. Наистина, Дара, справи се просто прекрасно", каза тя по време на шоуто.

"Ти се справи великолепно, но мисля, че изпълнението, което ти се падна, беше много под твоите възможности", каза Вергов.

"Расизмът и ксенофобията още съществуват през 2020 г."

Епизодът провокира критики от страна на някои български фенове на BTS, които обвиниха сценаристите на шоуто в расизъм, сексизъм, непознаване на историческите и културните особености на азиатските държави и подценяване на труда на членовете на групата. Някои от коментаторите посочват още, че за разлика от България, в Южна Корея съществува задължителна военна служба за пълнолетните мъже, която продължава между 18 и 21 месеца.

Една от най-активните реакции дойде от @yerisdiary_ в Twitter, която призовава феновете на BTS да разпространят до познатите си по цял свят "скандала" около "Като две капки вода".

"Искам да се разбере, че през 2020 г. България все още мисли, че ксенофобията и расизмът са нещо смешно. Журито и двамата водещи се държаха неуважително, подиграваха се с тежкия живот в Северна Корея и с това, че момчетата са по-женствени от стереотипния български мъж", пише @yerisdiary_. В същото време, добавя към недоволството си спрямо шоуто факта, че в участниците в него често имитират цветнокожи популярни изпълнители, което предполага гримирането им по подобие на "black face" - културен стереотип от началото на ХХ век в САЩ, който се е използвал за подигравателно и унизително отношение спрямо чернокожите хора и който се смята за недопустима практика в съвременна Америка.

"Те нямат никаква представа за сериозния проблем с blackface и присвояването на чужда култура", пише @yerisdiary_. Апелът й е отразен в сайта Koreaboo.com, специализиран в новините около K-pop индустрията. Медията има над 7,3 милиона последователи във Facebook.

За ефекта от кампанията може да се съди по съобщение във фенгрупа на "Капките" в Instagram, в която посочват, че са получили над 100 съобщения по казуса в рамките на три часа.

Обвиненията в културно присвояване заради грима и имитациите влизат в пряк разрез със замисъла на един от най-популярните ТВ музикални формати в България. Състезанието предполага полагане на сериозен труд за усъвършенстване на кавър версиите на известни песни, а не пародирането им. В този смисъл, изпълнението и хореографията на Дара за "Boy With Luv" не може да се смята за нарушаване на етични или културни граници.

"Като две капки вода" се излъчва от 8 години в България и е една от най-рейтинговите програми в националния ефир.

Оригиналната му концепция, разработена от Endemol и Antena 3, е продуцирана под различни заглавия в десетки страни по света - включително в Китай, Франция, Германия, Южна Корея, Италия, Русия, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и др.

България не е единствената страна, в която продуцентите са обвинявани за несъобразяване с обидни стереотипи при имитирането на цветнокожи звезди от бели изпълнители - такива казуси има и в Полша, Естония, Филипините, Гърция, Хърватия и др.

Най-често недоволството започва от потребители от социалните мрежи, които се опитват да покажат контраста между традиционните местни възприятия и американската култура.

Мнозина от участващите в дебата в социалните мрежи все пак посочват, че би било много по-неадекватно, ако участници в "Капките" пеят песни на музиканти като Уитни Хюстън, Риана, Стиви Уондър или Бийонсе, без да носят грим заради "политическата коректност". Изключването им от "допустимия" репертоар на подобни популярни формати също може да се смята за напълно неоправдана дискриминация.

Ако оставим настрана нивото на хумора и иронията в телевизионния ефир, подобен тип риалити-програми все пак имат безспорен положителен ефект - обхващат широка аудитория от различни възрастови групи, тоест, хора с много разнообразни музикални предпочитания. По този начин, жанрове с относително по-млада и онлайн-концентрирана фенбаза в страна като България стигат до нови потенциални слушатели.

Дали ще се харесат или не - това е въпрос на индивидуален вкус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024