19 години полицията в Италия издирва Джоакино Гамино - член на сицилианската мафиотска групировка "Stidda", избягал от затвора в Рим заради присъда за предумишлено убийство.

Късметът на следователите обаче се проявява по най-изненадващия начин - през Google Maps.

61-годишният гангстер е открит благодарение на кадрите, които автомобил на Google е заснел в град Галапагар в Испания.

Гамино е живял в градчето недалеч от Мадрид, като е използвал фалшива самоличност.

Кадрите от улица на Галапагар показва как възрастен мъж се е подпрял спокойно на стената пред магазин за плодове и зеленчуци, докато разговаря с друг човек. Лицето на Гамино е пикселизирано в публичната версия на картата на Google, но дори това изображение помага на полицаите от Италия и Испания да идентифицират издирвания мафиот.

Беглецът е работил като готвач и е притежавал хранителните стоки на снимката. Представял се е с името Мануел, успял е и да се ожени, докато е живял в нелегалност.

Джоакино Гамино принадлежи към групировка, която е в конфликтни отношения с Коза Ностра, но използва сходни престъпни методи в дейността си. Stidda се смята за организация, създадена от бивши членове на сицилианската мафия, които са отлъчени заради неизпълнение на заповеди.

Гамино е разследван за убийство, съучастие в престъпна група и търговия на наркотици.

Арестуван е за първи път още през 1984 г., като разследването срещу него се води от Джовани Фалконе - прословутия магистрат-антимафиот, убит през 1992 г.

През август 1989 г. Гамино отново е обявен за издирване, след като застрелва погрешка пешеходец на улицата в Кампобело ди Ликата на остров Сицилия. Гамино и партньорите му са смятали, че мъжът е членувал в противников клан.

Стрелецът успява да избяга в Испания, където живее близо 10 години, преди да бъде открит от италианската полиция.

Докато съдът разглежда делото, по което Гамино получава присъда доживотен затвор, през 2002 г. мафиотът отново изчезва - като на кино.

В строго охранявания затвор Ребибия в Рим по това време се снима филм на Rai 1. Гамино излиза от килията си под претекст, че майка му и сестра му са дошли на свиждане. В двора на затвора едновременно се събират няколко десетки арестанти, роднините им и снимачния екип на телевизията.

Изведнъж избухва конфликт между затворниците - един от тях прави опит да се покатери по оградата и започва да крещи. Докато охранителите се опитват да въведат ред, в суматохата Гамино успява да изчезне безследно, разказва "Република".

Зам.-директорът на италианската полиция за борба с мафията Никола Алтиеро съобщава, че разследващите вече са имали улики къде може да се укрива Гамино, събрани по "традиционни начини", но снимката от Google Maps им е помогнала да ги потвърдят.

"Не може да се каже, че прекарваме дните си в разглеждане на Google Maps, за да открием издирваните лица. Имаше множество по-ранни и дълги разследвания, които ни доведоха до Испания. Бяхме на прав път, когато Google Maps ни помогна", казва прокурорът на Палермо Франческо Ло Вои.

На 17 декември испанските власти са извършили ареста на мъжа в Галапагар. Според полицията - Гамино е бил напълно изненадан от появата на полицаите: "Как успяхте да ме намерите? От 10 години нито веднъж не съм се обаждал на собственото си семейство".

Джоакино Гамино вероятно ще бъде депортиран в Италия към края на февруари 2022 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката