Италиански мафиот беше разкрит през Google Maps след 19 г. в нелегалност

19 години полицията в Италия издирва Джоакино Гамино - член на сицилианската мафиотска групировка "Stidda", избягал от затвора в Рим заради присъда за предумишлено убийство.

Късметът на следователите обаче се проявява по най-изненадващия начин - през Google Maps.

61-годишният гангстер е открит благодарение на кадрите, които автомобил на Google е заснел в град Галапагар в Испания.

Гамино е живял в градчето недалеч от Мадрид, като е използвал фалшива самоличност.

Кадрите от улица на Галапагар показва как възрастен мъж се е подпрял спокойно на стената пред магазин за плодове и зеленчуци, докато разговаря с друг човек. Лицето на Гамино е пикселизирано в публичната версия на картата на Google, но дори това изображение помага на полицаите от Италия и Испания да идентифицират издирвания мафиот.

Беглецът е работил като готвач и е притежавал хранителните стоки на снимката. Представял се е с името Мануел, успял е и да се ожени, докато е живял в нелегалност.

Джоакино Гамино принадлежи към групировка, която е в конфликтни отношения с Коза Ностра, но използва сходни престъпни методи в дейността си. Stidda се смята за организация, създадена от бивши членове на сицилианската мафия, които са отлъчени заради неизпълнение на заповеди.

Гамино е разследван за убийство, съучастие в престъпна група и търговия на наркотици.

Арестуван е за първи път още през 1984 г., като разследването срещу него се води от Джовани Фалконе - прословутия магистрат-антимафиот, убит през 1992 г.

През август 1989 г. Гамино отново е обявен за издирване, след като застрелва погрешка пешеходец на улицата в Кампобело ди Ликата на остров Сицилия. Гамино и партньорите му са смятали, че мъжът е членувал в противников клан.

Стрелецът успява да избяга в Испания, където живее близо 10 години, преди да бъде открит от италианската полиция.

Докато съдът разглежда делото, по което Гамино получава присъда доживотен затвор, през 2002 г. мафиотът отново изчезва - като на кино.

В строго охранявания затвор Ребибия в Рим по това време се снима филм на Rai 1. Гамино излиза от килията си под претекст, че майка му и сестра му са дошли на свиждане. В двора на затвора едновременно се събират няколко десетки арестанти, роднините им и снимачния екип на телевизията.

Изведнъж избухва конфликт между затворниците - един от тях прави опит да се покатери по оградата и започва да крещи. Докато охранителите се опитват да въведат ред, в суматохата Гамино успява да изчезне безследно, разказва "Република".

Зам.-директорът на италианската полиция за борба с мафията Никола Алтиеро съобщава, че разследващите вече са имали улики къде може да се укрива Гамино, събрани по "традиционни начини", но снимката от Google Maps им е помогнала да ги потвърдят.

"Не може да се каже, че прекарваме дните си в разглеждане на Google Maps, за да открием издирваните лица. Имаше множество по-ранни и дълги разследвания, които ни доведоха до Испания. Бяхме на прав път, когато Google Maps ни помогна", казва прокурорът на Палермо Франческо Ло Вои.

На 17 декември испанските власти са извършили ареста на мъжа в Галапагар. Според полицията - Гамино е бил напълно изненадан от появата на полицаите: "Как успяхте да ме намерите? От 10 години нито веднъж не съм се обаждал на собственото си семейство".

Джоакино Гамино вероятно ще бъде депортиран в Италия към края на февруари 2022 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024