Снимка: © Getty Images

Ограниченията върху придвижването на гражданите в Италия отпадат от трети юни, обяви премиерът Конте. С подобряването на едимемиологичната ситуация, мерките започват да отпадат постепенно.

Макар да са една от водещите държави по смъртност от Covid-19, нивата на разпространение на заразата се понижават през последните дни. Италия бе първата сериознозасегната страна в Европа, а броят на починалите там (31 610) отстъпва само на САЩ и Великобритания.

Рестрикциите започнаха да се отпускат в началото на май, като последната заповед позволява не само пътуването, но и отварянето на магазините и ресторантите на 18 май. Дори и да имат право да функционират обаче, тези бизнеси ще трябва да предоставят условия за социално дистанциране на клиентите си.

Католическите църкви също ще отворят на 18 май, като и там ще се спазват стриктни мерки за социално дистанциране, а всички техни посетители ще носят маски. 

По думите на Конте мерките ще бъдат смекчавани постепенно, за да се избегне втора вълна на заразата. 

По-рано през този месец карантина бе облекчена, като вече италианците могат да посещават други членове на семейството си. 

В сряда правителството при отпускане на нови 55 милиарда евро за икономиката, която понесе тежък удар по време на епидемията. През март то вече бе заделило 25 милиарда за възстановяването ѝ. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети